На Херсонщині для примусу участі у фейкореферендумах задіяли «виїзні дільничні комісії»

На Херсонщині для примусу участі у фейкореферендумах задіяли «виїзні дільничні комісії»

Укрінформ
З Херсонщини надходить інформація про примус до участі у інсценуванні волевиявлення, в облраді закликають херсонців повідомляти про такі факти правоохоронним органам і подбати про власну безпеку.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський, передає Укрінформ.

«Найголовніше для нас – це безпека наших людей. Якщо люди відчувають, що вони у небезпеці, то нехай роблять все, щоб зберегти своє життя та здоров’я», - сказав Соболевський.

На його думку, якщо мешканець області відчуває, що коли він відмовиться «голосувати», то це буде небезпечно для його життя, то його дії будуть здійснені у стані крайньої необхідності, такі, що не несуть юридичних наслідків. Про такі ситуації треба якомога швидше повідомити українським правоохоронцям.

Загалом що стосується факту фіксації злочинів на території, загарбаній рф, то, як підкреслив Соболевський, ця робота здійснюється правоохоронними органами постійно. Якщо людина потерпіла від будь-якого злочину, вона має можливість повідомити про це через месенджери. Це стосується і порушення прав людини під час проведення постановки, якщо людина вважає що щодо неї був застосований психологічний примус чи погроза зброєю.

Читайте також: Маріупольців примушують голосувати на псевдореферендумі - ходять по квартирах з автоматами

Він також повідомив, що інформація про примус до участі у так званому «референдумі» надходить з різних громад області.

«Це просто шоу абсурду», - наголосив Соболевський..

Наразі порожні так звані «виборчі дільниці», тому ворог використовує «мобільні бригади.

По Херсону, зокрема, їздять так звані «виїзні дільничні комісії», їх помітили, зокрема, в районах ринків. Перший заступник голови облради підкреслив, що не йдеться про «списки виборців», просто записують з паспорта дані, дають бюлетень і вкидають його в урну.

«У деяких районах Херсона вони ходять вже по дворах, по будинках, вже є інформація. І дуже велика кількість повідомлень з області – просто їздять, стукають у хату, розуміючи, що на «виборчі дільниці» люди не підуть. Зрозумійте, коли вам до хати постукають озброєні люди, то як їм відмовиш?», - зазначив Соболевський.

Водночас, на його думку, у тих, хто проживає у багатоквартирних будинках, є шанс не відчиняти двері, зробивши вигляд, що вдома нікого немає, адже загарбникам і колаборантам доведеться обійти велику кількість квартир і ламати двері скрізь вони не в змозі.

«Коли вони приходили з обшуками, то там зрозуміло – вони ламали двері, але тут інша ситуація, їм потрібно якомога більше бюлетенів зібрати, якщо не відкрили двері, вони йтимуть далі», - припускає Соболевський.

Читайте також: СБУ встановила понад 1500 осіб, які організують псевдореферендум на Запоріжжі

Як повідомив у Фейсбуці херсонський політолог Володимир Молчанов, з’явилося, зокрема, повідомлення про «поквартирний обхід» на постановку "референдуму" у передмісті Каховки, де ходять від будинку до будинку, двоє «рускіх з автоматами і одна тітка з бюлетенями». Хто відкриє - примушують голосувати.

У Скадовську на так звані «виборчі дільниці» зганяють всіх, хто працює «на окупаційних підприємствах та в організаціях». Також «члени комісій» з озброєними військовими їздять по місту, селам громади і пропонують людям проголосувати, розповів «Суспільному» міський голова Олександр Яковлєв.

Херсонська міська рада у Фейсбуці закликала мешканців міста уникати перебування поряд з місцями проведення «голосування», за можливості залишатися вдома і не відчиняти двері незнайомим людям. При цьому людей просять пам'ятати, що їх життя та здоров'я є найвищою цінністю.

У разі, якщо містян примушують брати участь у шоу, радять повідомляти про це в подальшому на телефони гарячої лінії: гаряча лінія Херсонської обласної військово-цивільної адміністрації 0800330951; цілодобова гаряча лінія з кризових питань Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України - короткий номер 1548; гаряча лінія Національної поліції України - 0800 500 202; ГУ поліції Херсонщини (для месенджерів)- +380675502274.

Як повідомляв Укрінформ, більшість людей, які дали згоду на роботу у «виборчих комісіях» для проведення так званого референдуму, уже ідентифіковані.

Читайте також: Проведення росією псевдореферендумів не змінює цілей України зі звільнення територій - Маляр

Херсонська облрада закликає повідомляти в СБУ про дії російських агресорів щодо проведення імітації «референдуму».

Херсонський колаборант Стремоусов раніше заявляв, що в області вже готуються до інсценування волевиявлення про приєднання до росії, та навіть оголосив його результат.

Депутати Херсонської обласної ради як представники спільних інтересів територіальних громад Херсонської області ще 12 березня ухвалили звернення про те, що Херсонщина – це частина суверенної та унітарної України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-