СБУ встановила понад 1500 осіб, які організують псевдореферендум на Запоріжжі

СБУ встановила понад 1500 осіб, які організують псевдореферендум на Запоріжжі

Укрінформ
Служба безпеки України ідентифікувала понад 1500 осіб, яких росія планує залучити до організації псевдореферендуму на тимчасово захоплених територіях Запорізької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Спецслужба перехопила документи російських загарбників, які регламентують організацію фейкового референдуму.

Згідно з отриманими матеріалами, встановлено особи більше тисячі російських силовиків, яких планують залучити до "охорони" заходів псевдоголосування. Серед них підрозділи росгвардії, воєнної поліції збройних сил російської федерації та російського міністерства надзвичайних ситуацій.

Допомагати їм мають зрадники і колаборанти, які увійшли до складу "главного управлєнія мвд по Запорожской області", а також приватні охоронні фірми, підконтрольні спецслужбам рф.

Читайте також: Проведення росією псевдореферендумів не змінює цілей України зі звільнення територій - Маляр

Крім того, СБУ отримала повний список ворожих поплічників, які погодились очолити так звані "тєрізбіркоми": ідентифіковано більше 390 колаборантів. Повний перелік доступний за посиланням.

СБУ встановила всіх організаторів незаконної діяльності, їхні установчі дані та місця перебування.

Кримінальне провадження здійснюється за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Читайте також: Причетних до фейкореферендумів чекає суд, їхні імена відомі - Мінреінтеграції  

Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності винних осіб.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня.

Лідери західних країн заявили, що будь-які російські фіктивні "референдуми" в Україні будуть нелегітимними.

Водночас президент рф володимир путін 21 вересня зазначив, що росія визнає результати "референдумів".

Читайте також: Провокація і цинізм: ЦВК закликає українців не ходити на псевдореферендуми

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів упевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їхній добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їхню область. Також 82% опитаних заявили, що не підуть на псевдореферендум, якщо російська федерація проводитиме його у їхніх містах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-