Маріупольців примушують голосувати на псевдореферендумі - ходять по квартирах з автоматами

Маріупольців примушують голосувати на псевдореферендумі - ходять по квартирах з автоматами

Оновлено
Укрінформ
У тимчасово захопленому російськими військовими Маріуполі основним засобом примусу для голосування на імітація референдуму є поквартирний обхід комісії в складі двох людей з урною і бюлетенями та двох зі зброєю (автоматників).

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Основним засобом примусу для голосування є поквартирний обхід. Комісія в складі дві людини з урною та бюлетенями та двоє автоматників. Стукають в двері квартир/будинків, примушують сусідів витягувати людей до комісії. Примус, примус та примус. Фактично пропонують сказати «так» або «ні» прямо в дуло автомату», - написав Андрющенко.

За його словами, виборчі дільниці у місті «розташовані в магазинах та кафе - вічна мрія проросійського населення голосувати за гречку офіційно здійснилась».

Радник мера зазначив, що при цьому на дільницях нікого нема. «Щодо притаманних виборам умов волевиявлення на кшталт кабінок - немає. Ставиш відмітку під пильним наглядом людей з автоматами. Така вона - російська демократія», - заявив він.

Читайте також: СБУ встановила понад 1500 осіб, які організують псевдореферендум на Запоріжжі

Андрющенко також повідомив, що в Мангуському та Нікольському районах майже те саме, за виключенням - жодної «фізичної» дільниці, проте «вилов людей набагато активніший», особливо по селах.

Радник міського голови підкреслив, що фактично «показовий» старт постановки в Маріуполі виглядає дуже провально.

«В терміновому порядку окупаційна влада заганяє під камери на ледь готові дільниці в приміщенні ЦНАП Центрального району, шкіл №4; 5; 41 «бюджетників» та інших колаборантів, щоб хоч якось відзвітувати про «свято повернення додому», - констатував Андрющенко.

Він порадив маріупольцям та мешканцям Маріупольського району просто не відкривати двері. «Зрозуміло, що за списками ваш підпис рано чи пізно поставлять за вас, але так ви щонайменше будете спати з чистою совістю», - додав він.

Читайте також: Наші історичні землі: комік пропонує рф провести «референдум» про приєднання до Нідерландів

Також він повідомив, що людей у місті зупиняють просто на вулицях та примушують проголосувати.

Він опублікував фотографію, на якої можна побачити, як люди розписуються у «бюлетенях» прямо на вулиці.

«Маріуполь. Референдум. район Кірова. Прямо зараз. Так виглядають «виборчі дільниці», «вільне воєвиявлення» та «організований процес голосування». Людей зупиняють просто на вулицях та примушують проголосувати. Можна було б все це назвати цирком, якби не активна участь автоматників. Чиста трагікомедія в стилі фарсу», - написав у дописі під фото радник мера.

Як повідомлялося, у Маріуполі призначена росією «влада» 22 вересня терміново шукала людей за 100 тис. руб. зарплати для проведення псевдореферендуму, але безрезультатно. Військових розмістили у школах для забезпечення охорони фейко-референдуму.

20 вересня ватажки «л/днр» та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили псевдореферендуми «про приєднання до рф» та призначили їх на 23-27 вересня.

Читайте також: Проведення росією псевдореферендумів не змінює цілей України зі звільнення територій - Маляр

Водночас результати соціологічного дослідження свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово окупованих територіях України відповіли, що не підуть на референдум-шоу, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-