Для збору свідчень про злочини російських військових в Ірпені створили Телеграм-канал

Для збору свідчень про злочини російських військових в Ірпені створили Телеграм-канал

Укрінформ
У поліції створили Телеграм-канал для збору свідчень про воєнні злочини, скоєні російською армією в Ірпені Київської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна спілка журналістів України.

Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України просять допомогти в розслідуванні свідків воєнних злочинів, учинених російськими військовими в Ірпені.

"У Головному слідчому управлінні створено окреме Управління організації розслідувань злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту. Зокрема нам доручено розслідування воєнних злочинів, скоєних у місті Ірпінь. Від цих злочинів є дуже велика кількість потерпілих. Станом на зараз зареєстровано близько тисячі епізодів злочинних дій російських військових, пов’язаних із порушенням звичаїв війни (крадіжок, пошкоджень цивільної інфраструктури, влучень у заклади охорони здоров’я, використання цивільного населення як живого щита, вбивств цивільних тощо). Ми постійно дізнаємося про нові епізоди", – зазначив слідчий управління Іван Дулкай.

Читайте також: Глава МЗС Франції про воєнні злочини рф: Ми повинні забезпечити правосуддя

Чимало свідків та потерпілих під час евакуації виїхали з міста та ще не повернулися. Дехто з них був у Ірпені проїздом. Тому поліцейські створили спеціальний Телеграм-канал Воєнні злочини в м. Ірпінь, в якому публікують запити про пошук свідків по окремих епізодах учинених злочинів.

Слідчі збирають відео, яке люди знімали в Ірпені в період бойових дій на Київщині. З їхньою допомогою встановлюють, як розвивалися події під час учинення злочинів. Крім того, в Телеграм-каналі поліція публікує інструкції, як поводитися тим людям, які є свідками та потерпілими від цих злочинів.

Публікуються також фотографії російських військових, які перебували в Ірпені й можуть бути причетними до скоєння злочинів. Наразі на Телеграм-каналі розміщено фото близько 800 осіб, і ця база даних постійно поповнюється. Поліція просить людей, які бачили цих російських військовослужбовців, повідомити обставини зустрічі з ними: на блокпості, під час обшуку в оселі тощо.

"Цей Телеграм-канал виконує функцію прямого зв’язку зі слідчим, який одразу відреагує на інформацію. Отримані відомості негайно потраплять тому, хто відповідає за розслідування саме цього епізоду. У разі впізнання можна повідомити про це працівникам поліції за номером телефону +380680461655, або коментарем під фото", - наголосив Дукай.

Читайте також: Угорщина закликала провести міжнародне розслідування воєнних злочинів в Україні

За його словами, уже чимало свідків повідомили цінну інформацію правоохоронцям. Зокрема це свідчення про розстріл евакуаційної колони, яка рухалася 6 березня в напрямку села Стоянка.

"Люди дуже охоче дають свідчення. З їхніх слів зрозуміло, що їм дуже важливо, щоб ми домоглися справедливості", - підкреслив Дукай.

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах і селах зафіксовані масові руйнування та жорстокі вбивства росіянами мирних жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-