Владі Одеси пропонують перенести пам’ятник Катерині II до музею

Владі Одеси пропонують перенести пам’ятник Катерині II до музею

Укрінформ
Група депутатів Одеської міськради, що входять до фракції «Європейська Солідарність», внесли на розгляд 15-ї сесії проєкт рішення про демонтаж і переміщення пам'ятника російській імператриці Катерині II до Одеського історико-краєзнавчого музею.

Відповідну копію проєкту та пояснювальну записку голова фракції Олексій Потапський оприлюднив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ми вважаємо, що в центрі міста не може бути російського маркера - пам'ятника російському царю. До того ж нещодавно стало публічно відомо, що кошти на його встановлення виділяло російське консульство в Одесі. Ми - проти вандалізму і руйнування пам'ятників, тому вважаємо, що його місце в музеї», - зазначив Потапський.

У пояснювальній записці депутат наголосив: «Увічнення російських, імперських, комуністичних та антиукраїнських діячів, подій і символів, що є колоніальною спадщиною окупаційних режимів, які прагнули знищити незалежність, суверенітет і державність України та українську націю, у вигляді пам’ятників у місті Одеса, є неприпустимим в умовах війни, розв’язаної державою-агресором російською федерацією проти України».

Читайте також: У Дніпрі перейменували вулицю на честь королеви Єлизавети ІІ

На думку Потапського, після демонтажу пам'ятника необхідно провести архітектурний конкурс і для збереження архітектурного ансамблю площі встановити там іншу споруду аналогічних пропорцій.

Депутати фракції «Європейська Солідарність» вважають, що проєкт належить розглянути на наступній сесії, яка відбудеться 28 вересня.

Як повідомлялося, влада Одеси організувала інтернет-конференцію та електронне опитування жителів міста щодо демонтажу чи збереження пам’ятника Катерині II.

Читайте також: Труханов вважає, що пам’ятник Катерині в Одесі слід перемістити до ще не створеного парку

У Комітеті виборців України застерегли мера Геннадія Труханова від спроб затягнути процес деколонізації простору та історії Одеси, оскільки спроби ухилитись від деколонізації чи затягнути його «штучно посилюють напруженість у місті та створюють ризики громадських зіткнень або заворушень».

У облКВУ, зокрема, наголосили, що в сучасній, європейській, успішній та процвітаючій Одесі немає місця для імперських маркерів та наративів.

Одеська ОВА вважає, що міська рада має невідкладно вирішити питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці Катерині II.

Фото: Одеський кур'єр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-