Одеська влада ініціювала опитування щодо пам'ятника Катерині II

Одеська влада ініціювала опитування щодо пам'ятника Катерині II

Укрінформ
З ініціативи мера Одеси Геннадая Труханова 19 вересня відбулася інтернет-конференція за участю близько 500 користувачів мережі, на якій внесено пропозицію про проведення упродовж 20 вересня - 20 жовтня електронного опитування жителів міста щодо демонтажу чи збереження пам’ятника Катерині II.

Як передає кореспондент Укрінформу, увечері 20 вересня через технічні неполадки голосування на вебпорталі «Соціально активний громадянин» не розпочалося - технічні проблеми усунули лише вранці 21 вересня.

Мерія Одеси запропонувала обрати один із 7 варіантів відповіді: 1. Демонтувати з пам’ятника імперські символи; 2. Демонтувати з пам’ятника лише скульптуру Катерини ІІ; 3. Демонтувати пам’ятник повністю; 4. Відкласти вирішення питання долі пам’ятника до закінчення воєнного стану; 5. Зберегти пам’ятник на своєму місці без змін.; 6. Зберегти пам’ятник на своєму місці, доповнивши історичною інформацією щодо діяльності Катерини ІІ; 7. Зберегти пам’ятник та перенести до спеціального меморіального парку чи музею.

Зазначається, що участь у голосуванні можуть брати лише жителі Одеси. Для цього необхідно сфотографуватися з першою сторінкою паспорта та сторінкою, де прописка, або документом про реєстрацію місця проживання.

Зауважимо, станом на 12 год. 21 вересня взяли участь в опитуванні понад 1 тисяча осіб.

Читайте також: Труханов вважає, що пам’ятник Катерині в Одесі слід перемістити до ще не створеного парку

Як повідомлялося, у Комітеті виборців України застерегли Труханова від спроб затягнути процес деколонізації простору та історії Одеси, оскільки спроби ухилитись від деколонізації чи затягнути його «штучно посилюють напруженість у місті та створюють ризики громадських зіткнень або заворушень».

У облКВУ наголосили, що в сучасній, європейській, успішній та процвітаючій Одесі немає місця для імперських маркерів та наративів.

Одеська ОВА вважає, що міська рада має невідкладно вирішити питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці Катерині II.

Фото: Петро Обухов, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-