Труханов вважає, що пам’ятник Катерині в Одесі слід перемістити до ще не створеного парку

Труханов вважає, що пам’ятник Катерині в Одесі слід перемістити до ще не створеного парку

Укрінформ
Міський голова Одеси Геннадій Труханов пропонує перемістити деякі архітектурні пам'ятники, ймовірно, й російській імператриці Катерині II, до паркового комплексу «Імперського та радянського минулого», який належить створити.

Про це Труханов написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Щодо мого особистого ставлення до пам'ятника на Катерининській площі та інших історичних та культурних об'єктів, пов'язаних з імперським та радянським періодом історії України… Історію слід не переписувати, а переосмислювати. Упевнений, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс «Імперського та радянського минулого», куди має бути переміщена частина архітектурних пам'яток Одеси», - зазначив Труханов.

Читайте також: В Одесі втретє за чотири дні облили фарбою пам'ятник Катерині ІІ

Він нагадав про ініційовані мерією «консультації з громадськістю у форматі інтернет-конференції, передбачені Статутом міста, за підсумками якої будуть сформульовані основні позиції для голосування». І закликав взяти участь у цьому заході.

Як повідомлялося, впродовж тижня пам'ятник Катерині ІІ в Одесі майже щодня обливали червоною фарбою.

Одеська ОВА вважає, що міська рада має невідкладно вирішити питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці Катерині II.

Читайте також: Зеленського просять звернути увагу на дії Труханова – зареєстрували петицію

Однак у мерії Одеси вирішили обговорити долю пам'ятника «Засновникам Одеси», ключовою фігурою якого є російська імператриця Катерина II, з громадськістю: спочатку провести інтернет-конференцію 19 вересня, а потім – електронне опитування одеситів.

Разом з тим Президент Володимир Зеленський 1 серпня відреагував на петицію щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції. При цьому глава держави наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-