Убивство сімох військових на Житомирщині: родичі кажуть, що розгляд справи зайшов у глухий кут

Убивство сімох військових на Житомирщині: родичі кажуть, що розгляд справи зайшов у глухий кут

Фото
Укрінформ
У Богунському райсуді Житомира зайшов у глухий кут розгляд справи стосовно убивства сімох ветеранів АТО у травні 2020 року, тому підозрюваний у цьому злочині Анатолій Захаренко уже 24 вересня може опинитися без запобіжного заходу.

Про це розповіли під час пресконференції в Укрінформі родичі загиблих Інна Вульчин і Еміне Османова, а також комбат батальйону ім. Кульчицького у 2014-2020 рр полковник Віктор Толочко і боєць цього батальйону, нардеп 8-го скликання Богдан Матківський.

“На даний момент ми маємо ситуацію, що наша справа після двох років розгляду фактично заведена у глухий кут, а вбивця знаходиться на волі, відпущений під домашній арешт. Головуюча у справі суддя, яка його відпустила під домашній арешт, через місяць по тому взяла самовідвід. Це означає, що складу суду немає. Не виключено, що тепер може бути обрана нова колегія суддів, яка почне розгляд справи з початку”, - зазначила дружина одного із загиблих Інна Вульчин.

Читайте також: Вбивство біля ставка на Житомирщині: стали відомі нові подробиці

Вона розповіла, що Богунський райсуд Житомира розпочав по суті розгляд справи стосовно убивства сімох військовослужбовців у грудні 2020 року. За півроку - у червні 2021 року - головуюча суддя у цій справі Наталія Гулак пішла у відставку, натомість її місце у колегії суддів зайняла суддя Інна Зіневич. До серпня поточного року колегія суддів майже завершила розгляд справи і допитала усіх свідків. Невдовзі мала розпочатися завершальна стадія цього процесу — дебати. Однак головуюча суддя Зіневич оголосила про самовідвід.

Перед цим, у липні поточного року, суддя задовольнила клопотання захисту і відпустила підозрюваного Захаренка під домашній арешт. Термін дії цього запобіжного заходу закінчується 24 вересня.

Читайте також: Масове вбивство на Житомирщині: суд допитав родичів загиблих

Надалі Богунський райсуд двічі здійснював авторозподіл для пошуку нового головуючого судді, проте безуспішно.

Як пояснює Вульчин, через те, що кваліфіковані судді для розгляду цієї справи у цей час перебували у відпустках, відібрати суддю не вдалося.

Після цього Богунський райсуд подав клопотання до Апеляційного суду Житомира з тим, щоб визначити підсудність цієї справи за іншим судом.

Водночас потерпілі звернулися до Апеляційного суду Житомира з проханням передати цю справу до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду для того, аби визначити її підсудність за одним з райсудів Києва. Потерпілі аргументували це тим, що усі родичі загиблих військових проживають у столиці і їм важко щоразу добиратися до Житомира на судові засідання.

Проте Касаційний кримінальний суд у складі ВС відмовився задовольнити це клопотання. Як розповіла Вульчин, суд у своєму рішенні пояснив це тим, що справа знаходиться у Богунському райсуді на завершальній стадії і забирати її на цьому етапі уже не можна.

Читайте також: Масове вбивство на Житомирщині: підозрюваного залишили під арештом

“Сьогодні Касаційний кримінальний суд сформував ухвалу. Надалі її передадуть у Богунський райсуд, який має зробити новий авторозподіл, щоб розгляд справи продовжився”, - зазначила дружина загиблого військового.

Наразі потерпілі у цій справі сподіваються, що Богунський райсуд знайде рішення продовжити розгляд цієї справи і не допустить, щоб підозрюваний після 24 вересня опинився без запобіжного заходу.

Як повідомляв Укрінформ, уночі 22 травня 2020 року, за даними слідства, у селі Новоселиця Попільнянської територіальної громади на березі ставка його 58-річний орендар Анатолій Захаренко з рушниці розстріляв компанію знайомих із Києва. Ті приїхали святкувати день народження, бували там не вперше. Убиті Андрій Москалець, Владислав Мамиченко, Віталій Вульчин, Ескендер Османов, Роман Ханенко, Олександр Білоус, Володимир Купріянов – ветерани АТО/ООС, військовослужбовці Національної гвардії та волонтери. Утекти та залишитися живим вдалося лише Вадиму Федюніну, у справі він проходить як свідок.

Під час огляду місця події правоохоронці виявили 6 одиниць вогнепальної зброї, яка була зареєстрована та належала учасникам події.

Читайте також: Масове вбивство на Житомирщині: у поліції повідомили нові деталі

Підозрюваний - власник гладкоствольної рушниці ИЖ-58 16 калібру. Загиблим належали мисливські карабіни «Ремінгтон», «Ругєр», АКМС-МФ1, Zbroyar Z15 та травматичний пістолет ПМТ.

У цій справ слідчі призначили майже 200 експертиз. Відповідно до висновків експертів, причиною смерті семи загиблих стали вогнепальні дробові поранення з ушкодженням внутрішніх органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-