На Львівщині проводять археологічні розкопки у «Давньому Пліснеську»

На Львівщині проводять археологічні розкопки у «Давньому Пліснеську»

Фото
Укрінформ
Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ» розпочав сьомий польовий сезон Пліснеської археологічної експедиції.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА, передає Укрінформ.

Зазначається, що в межах археологічної експедиції науковці вивчатимуть кілька ділянок, розташованих у різних частинах городища IX-X століть історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ».

Проте свою основну дослідницьку увагу вчені планують зосередити на території поблизу автентичного слов’янського житла X століття, реконструйованого минулоріч.

«Ми продовжуємо планомірне дослідження біля слов'янської хижі, яку відтворили торік. Хочемо дослідити цю ділянку якнайкраще. Це малозаселена і малозабудована територія, але тим добра для нас, що досліджуючи її, ми не нищимо об’єкти для подальших досліджень. В археологічному плані цей розкоп досить бідненький, але для майбутньої відбудови слов’янських садиб, давньоруських будівель він є досить перспективним», - розповідає директор заповідника Володимир Шелеп.

За словами керівника «Давнього Пліснеська», такі розкопки дають уявлення, як виглядали різні частини городища в тому чи іншому часовому проміжку.

«Площа городища надзвичайно велика — майже 225 гектарів. А навколо Пліснеська ще ж були невеличкі поселення, як Брюховичі чи Винники зараз навколо Львова. В ті часи це було велике місто, мегаполіс. Пам’яток таких масштабів одиниці в Україні. Маємо їх берегти та популяризувати», - додає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Над розкопками зараз працюють шість наукових співробітників заповідника невеличкими заїздами по два тижні. Керівником експедиції є Олександр Дідик. Всі знайдені експонати зберігатимуться у фондах заповідника.

Читайте також: У Луцьку археологи виявили фрагмент браслета ХІІІ століття

В адміністрації додають, що нещодавно Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ» розпочав новий туристичний сезон. Відтак зараз його відвідувачі можуть не лише побачити автентичне слов’янське житло X століття, але й дізнатися, як проводяться справжні археологічні розкопки.

Пліснеський археологічний комплекс – це унікальна сукупність різночасових пам’яток, які зараз знаходяться на території та в околицях села Підгірці Бродівського району Львівської області. Базовими пам’ятками слов’янського, давньоруського та пізньосередньовічного періодів комплексу виступають: культове місце кін. VІІ–Х ст; слов’янське городище полісного типу ІХ–Х ст.; давньоруське городище (літописний Пліснеськ) ХІІ–ХІІІ ст.; курганний могильник ХІ – поч. ХІІ ст.; Підгорецький (“здавна іменованований Пліснеський”) монастир ХІІ‑ХVІІІ ст.

Читайте також: Археологи виявили поховання часів інків під житловим будинком у столиці Перу

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2021 року на території історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" збудували автентичне слов’янське житло Х ст., відтепер можна не лише відчути дух, але й побачити на власні очі побут давніх предків.

Фото з Facebook-сторінки Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-