На Херсонщині загарбники продовжують тиск на освітян Скадовська - мер

На Херсонщині загарбники продовжують тиск на освітян Скадовська - мер

Укрінформ
У тимчасово захопленому Скадовську на Херсонщині загарбники призначили нових «директорів» учбових закладів, тиск на освітян триває.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав міський голова Скадовська Олександр Яковлєв.

«Продовжується тиск на освітян. Окупаційна влада хоче повністю переформатувати середню освіту у Скадовську. Цього тижня оголошені прізвища так званих «нових директорів» учбових закладів. Вчителів та техперсонал змушують писати заяви на звільнення та переходити в нові учбові заклади», - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим Яковлєв нагадав, що всі заклади освіти зареєстровані за українськими законами і мають законних керівників, яких призначала сесія Скадовської міської ради. Як зазначив міський голова, наскільки йому відомо, жоден директор закладу Скадовської громади не погодився на співпрацю з окупаційною владою.

Ці директори приймали на роботу вчителів та інших шкільних працівників. Тому заяву на звільнення слід писати тільки на ім'я законного директора.

Після захоплення будівель освітніх закладів, вони продовжують функціонувати у дистанційному режимі. Технічний персонал та вчителі не повинні ходити до захоплених будівель та виконувати вказівки нових «директорів», оскільки законний директор у цій будівлі не здійснює своїх повноважень.

Читайте також: Без зв’язку, пошти та курортного сезону: мер заявив про ускладнення життя в Скадовську

«Сьогодні працівники закладів продовжують отримувати кошти з бюджету України і з бюджету Скадовської громади. Тому працівник не може за ці кошти працювати на нових директорів, та сприяти навчанню дітей за російськими чи іншими програмами. Хто хоче йти на співпрацю - має писати заяву, звільнятися і йти працювати в нові заклади без зарплати. Завтра надам директорам доручення про переведення усього технічного персоналу на простій зі збереженням середньої заробітної плати», - написав міський голова.

За його словами, вчителі залишаються на дистанційній формі роботи

Для всіх працівників, які не будуть виконувати вказівки нових «директорів», у тому числі прибирання, ремонт та інші роботи, зберігається українська заробітна плата, яка буде перерахована в повному обсязі. З тими, хто погоджується на співпрацю з «новим керівництвом», трудові відносини будуть призупинені автоматично, українську заробітну плату вони перестануть отримувати.

Така ситуація збережеться як мінімум до початку нового навчального року. Надалі заклад продовжить функціонувати дистанційно, за українськими законами і з відповідною оплатою, зазначив Яковлєв.

Читайте також: рф завозить на захоплені території чиновників і вчителів із відсталих регіонів – Міноборони

Щодо «нових закладів» - на сьогодні їх не існує, наголосив міський голова. За законами України, захоплення будівель не створює нову організацію. Очевидно, що гроші з бюджету громади та України такі організації отримувати не будуть, написав міський голова. Найближчим часом їх очікує припинення електро- та газопостачання.

Міський голова зазначив, що зараз МОН готує правила, які будуть діяти на тимчасово захоплених територіях для закладів освіти в новому навчальному році. «Впевнений, там є місце для тих закладів і вчителів, хто захоче працювати за законами України», - написав Яковлєв.

Як повідомляв Укрінформ, у захоплених районах Херсонщини росіяни викрадають учителів, погрожують їм, тому більшість освітян виїжджає, побоюючись за своє життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-