У Харківській облраді розповіли, коли і як розглянуть відсторонення Мальованого

У Харківській облраді розповіли, коли і як розглянуть відсторонення Мальованого

Укрінформ
Питання про відсторонення заступника голови Харківської обласної ради через наявне громадянство рф розглянуть онлайн на поточній сесії облради, яка розпочалася 2 липня і в якій оголошено технічну перерву.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

«2 липня в нас було засідання сесії, воно не завершене, оскільки ми встигли розглянули тільки 20 з 50 винесених питань, тому триває технічна перерва, і найближчим часом ми сесію продовжимо. Я запропоную депутатам внести до порядку денного мій проєкт рішення про відсторонення Богдана Мальованого та проголосувати», - сказала вона.

Голова облради зазначила, що посадове питання рада вперше в своїй історії розглядатиме онлайн.

«Питання про призначення та зняття голосуються тільки офлайн. Це тільки таємне голосування, тільки скринька. Але наразі йдеться про тимчасове відсторонення, воно законом і регламентом чітко не врегульоване, тому я буду ініціювати голосування по відстороненню онлайн і відкрито», - сказала Єгорова-Луценко.

Читайте також: Російський паспорт: у Харківській облраді голосуватимуть за відставку заступника голови

Заяву про відсторонення, як йому було запропоновано, Мальований написати не захотів, поінформувала керівниця обласної ради. За її словами, перші два місяці після 24 лютого заступник працював дистанційно, перебуваючи поза межами області, потім біля місяця виходив на роботу в Харкові, наразі знову працює дистанційно.

«Другого липня в сесії він брав участь. Дійсно, дивно, що він не захотів узяти слово, коли знову підняли питання по ньому депутати. Я йому пропонувала озвучити свою позицію чи хоча б надати пояснення на сторінці в Фейсбуці, коли він впевнений у своїй правоті. Можливо, він і не має того громадянства – це вже слідство розбереться, але мовчання викликає ще більше запитань до нього. Я пропонувала йому написати заяву, оскільки негатив, дискредитація лягають і на мене, і загалом на обласну раду. Він це рішення для себе не прийняв. І зараз теж мовчить», - розповіла Єгорова-Луценко.

Читайте також: ДБР ініціювало відсторонення заступника голови Харківської облради з паспортом рф

Керівник облради наголосила, що на час призначення Мальованого мала відповіді щодо спецперевірки і ніяких зауважень до нього не було.

«Жодна структура мені не написала, що щодо нього є якісь питання. Все було добре. А коли нардеп Ірина Фріз написала, що в нього є громадянство рф і почався скандал, я написала лист до СБУ, щоб мені надали відповідь, тому що в розмові особистій Мальований запевняв, що в нього немає подвійного громадянства і взагалі він шокований тим, що відбувається. Відповідь на початок липня від Служби безпеки була така, що на сьогодні немає жодної інформації з приводу подвійного громадянства чи що він колаборант. Але вже надійшов додатковий лист, що вже з’явилася інша інформація. Як я розумію, вони проводять оперативно-слідчі дії», - повідомила Єгорова-Луценко.

Також вона наголосила, що Мальований не має доступу до секретної інформації.

Сесія, за словами голови облради, продовжиться в найближчі дні, наразі дата та організаційні питання узгоджуються з головами фракцій.

Як повідомлялося, у ДБР 6 липня заявили, що звернулися до Харківської обласної ради «з метою відсторонення посадовця, оскільки чиновник такого рангу має доступ до інформації, пов’язаної з обороною Харківської області та іншої, у тому числі таємної інформації». За даними відомства, в Мальованого наявний паспорт громадянина рф, отриманий у 2014 році в місті Севастополь, посвідчення водія та податковий номер, який потрібен, зокрема, для сплати податків у росії.

7 липня радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в ефірі марафону новин заявила, що бюро має достатньо доказів наявності російського паспорта в Мальованого. Вона зауважила, що перевірка цього факту справді була тривалою, оскільки обмін даними між Україною та рф із 2014 року припинено.

Раніше голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко повідомляла, що для відсторонення Мальованого немає підстав, оскільки СБУ не знайшло підтверджень того, що посадовець має громадянство рф, однак після резонансу в ЗМІ заявила, що ініціює відсторонення Мальованого.

Інформацію про начебто наявність у заступника голови Харківської облради паспорта рф, ідентифікаційного коду та водійських прав оприлюднила ще 14 лютого нардеп Ірина Фріз. Вона опублікувала фотографії цих документів.

Сам Мальований у коментарі ЗМІ спростовував наявність у нього російського громадянства.

Посаду заступника Богдан Мальований займає з 25 листопада 2021 року. На ній він за поданням голови облради змінив свого колегу по фракції ОПЗЖ Андрія Малиша, який став фігурантом справи про вимагання 1 млн грн хабара.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-