Для тих, хто пережив жахи війни: в Україні відкрився перший центр допомоги врятованим

Для тих, хто пережив жахи війни: в Україні відкрився перший центр допомоги врятованим

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі для допомоги постраждалим від війни громадянам відкрився перший в Україні центр допомоги врятованим.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Люди, які зазнали жахів війни, стали жертвами військових злочинів рф потребують комплексної допомоги, потребують відчуття того, що держава поряд. Тому ми прийняли рішення розгорнути по всій країні центри допомоги врятованим. Це місця, куди будь-яка людина, яка врятувалася від жахів війни може звернутися, отримати допомогу як соціальну, так і правову. Але якщо будуть виявлені випадки фізичного насильства, або сексуального, або тортур, то відповідно в цих центрах є ментори, які супроводжуватимуть вирішення питання», - сказала під час відкриття першого в Україні центру допомоги врятованим віцепрем’єр - міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

У Запоріжжі відкрився перший в Україні Центр допомоги врятованим / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ

Запоріжжя стало одним із перших міст, яке приймало людей з тимчасово окупованих територій або територій, де ведуться активні бойові дії.

За словами голови Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, за час війни через обласний центр пройшло 300 тисяч людей.

«Ми відпрацювали модель необхідної допомоги, всі організаційні, юридичні питання. Максимальна кількість людей, яку ми за добу прийняли - 8000. Наразі потік зменшився до максимум 1500 людей, третина з них - мешканці Херсонской області», - сказав Старух.

Читайте також: На Запоріжжі в заручниках загарбників залишаються 149 цивільних

Центр допомоги врятованим відкрився на базі Запорізького обласного гуманітарного хабу (центр «Козак-Палац», вул. Перемоги, 70Б), який існує вже 3,5 місяці та вже надав допомогу понад 65 тисячам людей (продовольчі набори, засоби гігієни, психологічна допомога та інш.). В хабі також працює медпункт, дитяча кімната, кімната догляду за дитиною, інформаційний центр, а також і центр допомоги врятованим. Хаб працює без вихідних та цілодобово.

Наступний центр врятованим планують відкрити у Львові.

Як повідомлялося, від початку повномасштабної війни понад 7,1 мільйона осіб залишили свої домівки у пошуках прихистку. Запоріжжя стало своєрідним логістичним хабом для вимушених переселенців. Офіс віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні розгортає роботу центрів допомоги врятованим у населених пунктах, які приймають постраждалих від війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-