Співпраця громадських формувань та поліції посилить безпеку у громадах - U-LEAD

Співпраця громадських формувань та поліції посилить безпеку у громадах - U-LEAD

Укрінформ
Органи місцевого самоврядування мають механізм посилення безпеки у громадах шляхом створення громадських формувань та їхньої співпраці з поліцейським офіцером громади; зокрема, така практика сприяє суттєвому зменшенню кількості злочинів.

Про це повідомив начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Полтавській області полковник поліції Юрій Сулаєв під час заходу для тергромад, який організувала Програма «U-LEAD з Європою», передає Укрінформ.

За cловами правоохоронця, під час війни питання посилення безпеки та ролі органів місцевого самоврядування у цьому процесі є надзвичайно актуальним, і громади мають необхідні повноваження.

«Створення громадського формування при ОМС може відбуватися з ініціативи поліцейського офіцера громади або активного населення. Мова про певний актив людей, які вмотивовані загальними інтересами громади, спільною відповідальністю та хочуть брати участь у розбудові безпечного середовища», - сказав він.

Читайте також: На Черкащині для громад спростили встановлення місцевих податків та податкових пільг

Сулаєв зауважив, що таке формування співпрацює з поліцією не тільки щодо забезпечення громадського порядку, а й у проведенні превентивних заходів щодо виявлення агентури ворога, розвідувальних груп та щодо небезпеки на територіях громад, де ведуться чи велися бойові дії.

Громадське формування, відповідно до Закону «Про участь громадян у охороні публічного порядку і державного кордону», є помічником поліції на місцях. Якщо таке формування юридично узаконене, його учасники отримують відповідний статус, захист від держави, так само як працівники правоохоронних органів під час виконання функціональних обов’язків, зазначив полковник.

Водночас органи місцевого самоврядування, створюючи громадські формування, за потреби можуть забезпечувати їх службовими приміщеннями, необхідним інвентарем та засобами зв’язку, пально-мастильними матеріалами.

Своєю чергою керівник Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Полтавській області Ірина Балибіна наголосила: «Повноваження, яких набули громади у процесі децентралізації влади, їх ефективне використання сьогодні є дієвим інструментом організації безпечного середовища в громадах і протистояння агресору».

Читайте також: U-LEAD роз’яснює громадам процедуру компенсації за примусове відчуження майна

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-