На Черкащині для громад спростили встановлення місцевих податків та податкових пільг

На Черкащині для громад спростили встановлення місцевих податків та податкових пільг

Укрінформ
У Черкаській області громади можуть під час війни встановлювати місцеві податки і збори та податкові пільги за спрощеною системою.

Про це Укрінформу повідомив радник з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області Микола Гулько.

Він зазначив, що така можливість з’явилися у ОМС завдяки змінами до Податкового кодексу, які були внесені у березні 2022 року. Ці зміни дозволили громадам на період дії воєнного чи надзвичайного стану встановлювати місцеві податки і збори, а також податкові пільги зі сплати місцевих податків та зборів без застосування процедур, передбачених Законом «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Читайте також: U-LEAD надає допомогу громадам Львівщини щодо релокації бізнесу

Раніше подібні рішення мали обов’язково прийматися із застосуванням регуляторних процедур, передбаченим згаданим законом.

«На сьогодні перед ОМС постало дуже багато викликів і питання встановлення місцевих податків і зборів є важливим, політично-економічним рішенням, яке напряму впливатиме на можливості громади виконувати функції і завдання місцевого самоврядування», - прокоментував радник.

Водночас вимоги Податкового кодексу щодо термінів затвердження таких рішень залишились без змін. Тобто, рішення про встановлення місцевих податків та податкових пільг необхідно прийняти на сесії місцевої ради до 15 липня 2022 року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування цих податків. Іншими словами, якщо громада прийняла рішення до 15 липня 2022 року, то воно набирає чинності з 1 січня 2023 року, пояснив він.

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам трансформувати політику поводження зі сміттям

«ОМС в обов’язковому порядку повинні затверджувати єдиний податок (І та ІІ групи), податок з плати за землю, крім податку за лісові землі, та транспортний податок. Також у межах повноважень, якщо є необхідність, ОМС можуть встановлювати й податок на нерухомість, туристичний збір, збір за паркування та податок за лісові землі», - підсумував Гулько.

Як повідомлялося, програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-