Ще один російський фейк: українці отримали SMS про відключення зв’язку на Запоріжжі

Ще один російський фейк: українці отримали SMS про відключення зв’язку на Запоріжжі

Укрінформ
Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації спростувала фейк про нібито надане Радою національної безпеки і оборони України розпорядження припинити постачання послуг українськими операторами в Запорізькій області.

Як передає Укрінформ, про це Держспецзв’язку повідомляє у Фейсбуці.

За її даними, один із операторів здійснив розсилання на номери українців фейкового повідомлення, що нібито РНБО ухвалила рішення припинити надання послуг українськими операторами в Запорізькій області.

"Ця інформація не відповідає дійсності та є черговою інформаційно-психологічною операцією росії. Ніяких подібних розпоряджень РНБО не давала і не могла дати", - заявили в Держспецзв’язку.

Читайте також: Херсонщина може втратити можливість користуватися мобільним банкінгом

У службі підкреслили, що "від початку війни українська влада посіла чітку й зрозумілу позицію – у жодному разі не обмежувати можливості отримання послуг мобільного зв’язку та інтернету для наших громадян, незалежно від того, живуть вони на окупованих територіях чи ні".

Наголошується, що "для держави надзвичайно важливо, щоб громадяни залишалися на зв’язку та мали можливість зв’язатися з рідними, викликати екстрені служби та отримувати правдиву інформацію про перебіг війни".

Для забезпечення зв'язком населення перед початком вторгнення росії і в перші дні війни Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Держспецзв’язку надав відповідні роз’яснення всім українським операторам.

Раніше російські загарбники відключили український зв’язок у Херсонській області й намагалися звинуватити в цьому українську владу.

Читайте також: Фахівці Укртелекому координують ремонтні роботи із ЗСУ - Держспецзв'язку

Тоді була проведена спецоперація з розсиланням фейкового повідомлення про відключення зв’язку від номера Ukraine@.

Як зауважили в Держспецзв’язку, "мета ворогів зрозуміла – позбавити громадян можливості отримувати правдиву інформацію, залишивши єдиним можливим джерелом російську пропаганду, обірвати зв’язок із рідними, щоб збільшити панічні настрої та звинуватити українську владу в тому, що вона відмовилася від своїх громадян".

"Для нас усі регіони є частиною України, кожен мешканець тимчасово окупованих територій – такий самий наш земляк, як і всі інші", - наголосили в службі, вкотре закликавши громадян не вірити ворожій пропаганді.

Читайте також: Зеленський присвоїв звання бригадних генералів двом працівникам Держспецзвязку

У Держспецзв’язку нагадали, що отримати достовірну інформацію можна навіть за відсутності мобільного зв’язку та інтернету, зокрема за допомогою старих приймачів на середніх хвилях радіо (частоти 1278, 1404, 873, 657 кГц), а також на розкодованих супутникових каналах за такими параметрами:

  • супутник: Hotbird 13;
  • частота: 11 219 МГц;
  • поляризація: H (горизонтальна);
  • символьна швидкість: 29 900;
  • корекція помилок: FEC 3/5.

У разі спроб загарбників підключити мережі інтернет на захоплених територіях до російських систем, які перебувають під повним контролем спецслужб, рекомендується використовувати VPN під час входу в мережу та бути максимально обережними під час спілкування.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Запорізької обласної військової адміністрації, жителі трьох із п'яти районів області залишилися без українського зв’язку та інтернету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-