Загарбники хочуть повністю русифікувати школи в Маріуполі - Денісова

Загарбники хочуть повністю русифікувати школи в Маріуполі - Денісова

Укрінформ
З нового навчального року загарбники планують повністю русифікувати освітній процес у Маріуполі, впровадивши свої стандарти.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

«У рамках «адаптації» до переходу на російські програми у школах будуть викладати усього три предмети: російську мову та літературу; історію росії й математику. Загарбники також влаштували «організаційно-методичне» зібрання вчителів, яких примушують до співпраці в освітньому процесі», - заявила Денісова.

За її словами, незгодним погрожують «негативними» наслідками - від «фільтраційних таборів» до обмеження «гуманітарної допомоги».

Читайте також: Примусова русифікація: для українських учителів готують «табори перекваліфікації» у Криму

Уповноважена ВР наголосила, що залучення дітей до навчання поблизу зони активних бойових дій несе пряму загрозу їхньому життю та безпеці та є прямим порушенням статті 38 Конвенцією ООН про права дитини.

Вона також підкреслила, що нав’язування освіти країни-окупанта суперечить статті 29 Конвенції ООН про права дитини, яка встановлює, що освіта має бути спрямована на виховання поваги до батьків дитини, її культурної самобутності, мови і національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження.

Читайте також: Школи окупованої частини Запорізької області намагаються перевести на російську мову

Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення росії в Україну врахувати ці факти порушень рф прав дитини в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Україна проводить аудит збитків та формує програму відновлення освітніх закладів. Унаслідок російського вторгнення пошкоджено майже 1,8 тис. освітніх закладів і близько 200 із них повністю зруйновано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-