Школи окупованої частини Запорізької області намагаються перевести на російську мову

Школи окупованої частини Запорізької області намагаються перевести на російську мову

Укрінформ
Школи окупованої частини Запорізької області ворожа влада намагається перевести на російську мову і запровадити там російські програми.

Про це сказав під час міжнародного круглого столу в Укрінформі директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, повідомляє кореспондент агентства.

«Десь 70% Запорізької області зараз окуповано. Ми маємо ситуацію з так званим Приазов'ям, яке росіянами розглядається як так званий сухопутний кориlор до Криму. Ми бачимо дії окупантів на Херсонщині, спроби провести там якісь маніпуляції створення «ХНР», тоді як на Запоріжжі, зокрема в Бердянську, Мелітополі, росіяни з де-факто вводять російські порядки. Вони розглядають це як частину росії і не бачать інших варіантів. Окупаційний режим, який встановлений над цією територією, спрямований на те, щоб повністю придушити будь-яку українську ідентичність", - зазначив Семиволос.

Читайте також: У росії зі шкільних підручників прибирають згадки про Київ та УкраїнуЗМІ

Він додав, що з цією метою окупанти забезпечують повністю перенос всіх російських законів і практик. Зокрема, зараз активно обговорюються навчальні програми, триває активний тиск на вчителів, на директорів з метою впровадження російських програм, перехід шкіл на російську мову.

За його словами, ще один момент пов'язаний з тим, що російські окупанти вимагають від учителів та від батьків продовжити зараз очне навчання в школах.

«Очевидно, це для того, щоб перетворити учнів на заручників. Це ситуація доволі небезпечна. Наскільки я знаю, зараз керівництво Запорізької області ухвалило рішення, що з 2 травня навчальний процес зупинений, тобто оголошуються канікули на територіях, які окуповані», - додав Семиволос.

Щодо ситуації в Запорізькій області він також зазначив, що цей регіон жив з двох головних напрямків діяльності – туризм і сільське господарство, і станом на зараз обидва ці напрямки під великим питанням.

Читайте також: роспропаганда поширює фейк про те, що Херсонщина "змирилася з переходом під контроль рф"

«Якщо ситуація не зміниться, не буде широкомасштабного українського наступу і повернення цих територій до складу України, то очевидно велика частина населення опиниться за межею бідності, оскільки не має достатніх запасів для існування», - спрогнозував директор Центру близькосхідних досліджень.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу ЗСУ, підрозділи Територіальної оборони України завдали втрат російським загарбникам на Запорізькому напрямку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-