У Харкові відкрили справу щодо ексдепутата Ради, якого рф бачила «гауляйтером» міста

У Харкові відкрили справу щодо ексдепутата Ради, якого рф бачила «гауляйтером» міста

Укрінформ
Щодо колишнього народного депутата з Харкова, втікача Дмитра Святаша, якого рф бачила своїм «гауляйтером» після захоплення міста, відкрите кримінальне провадження за статтею «державна зрада».

Про це повідомив під час сесії Харківської облради прокурор Олександр Фільчаков, відповідаючи на запитання депутата Романа Семенухи, передає Укрінформ.

«Я розумію, про кого ви говорите, зараз слідчими СБУ щодо цієї особи проводиться досудове розслідування за ст. 111 (державна зрада). Харківська обласна прокуратура здійснює у цьому кримінальному провадженні процесуальне керівництво. Я думаю, що найближчим часом ми ухвалимо законне рішення», — повідомив Фільчаков.

На сесії, що проходила в онлайн-режимі, не було батька Дмитра Святаша Володимира Святаша. За інформацією Семенухи, Святаші перебувають у росії.

Читайте також: ДБР розслідує 360 справ про держзраду і колабораціонізм

Прокурор області зазначив, що обов’язок правоохоронної системи – притягти зрадників до відповідальності. Фільчаков зауважив, що на Харківщині за статтею «державна зрада» від 24 лютого він підписав 10 підозр щодо посадовців і місцевих депутатів.

Як повідомлялося, 8 жовтня 2019 року столична прокуратура оголосила підозру Дмитру Святашу щодо заволодіння 1,1 млрд грн коштів банку АТ «УкрCиббанк».

Читайте також: Масовка з Криму, автоматники й колаборанти: у Херсоні масштабного «Дня побєди» не вийшло

Кримінальне провадження внесли до ЄРДР ще в жовтні 2013 року за ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 205, ч. 1, 2, 3 ст. 358 КК України (заволодіння шляхом обману коштами в особливо великому розмірі, фіктивне підприємництво, підроблення документів та їх використання). Йшлося про фіктивні кредити, надані фірмам з корпорації нардепа.

В 2020 році повідомлялося, що Святаш отримав разом із родиною російське громадянство.

Читайте також: Олександрійська міськрада на Кіровоградщині визнала партію ОПЗЖ колаборантом

За словами ексжурналіста, заступника міністра інфраструктури Мустафи Найєма, саме Дмитра Святаша, довірену особу Віктора Януковича під час виборів 2004 року, російські окупанти планували призначити «гауляйтером» Харкова. За даними Найєма, Святаш чекав на захоплення міста в Бєлгороді, звідки «обдзвонював своїх товаришів і подільників та пропонував їм посади у своїй майбутній адміністрації».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-