U-LEAD роз’яснює громадам специфіку соцзахисту дітей, які постраждали від агресії рф

U-LEAD роз’яснює громадам специфіку соцзахисту дітей, які постраждали від агресії рф

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» пояснили представникам громад особливості забезпечення соціального захисту дітей, які постраждали через агресію росії.

Про це Укрінформу повідомили в U-LEAD.

Зазначають, що через війну в Україні тисячі дітей залишаються сиротами, втрачають зв’язок із рідними та потрапляють у складні життєві обставини. Про забезпечення маленьких українців особливим захистом, надання підтримки і турботи дізналися учасники інформаційної сесії «Організація захисту прав дітей у період дії воєнного стану», організованої Регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.

«Завдання кожної громади - максимально забезпечити захист прав дітей під час воєнного стану. І не лише місцевих, а й тих, хто приїжджає до наших громад у пошуку прихистку з територій, які тимчасово захоплені або де тривають бойові дії. Але під час евакуацій і переїздів, внаслідок бомбардувань або боїв діти можуть загубитися, втратити батьків, приїхати в інший населений пункт без дорослих. Ситуації під час війни можуть бути різними», - зауважують у U-LEAD.

У Програмі додають, що підготували методичні рекомендації щодо організації роботи соціальних служб громад для забезпечення прав дітей. Спікери інформаційної сесії ознайомили представників громад із ключовими змінами, які відбулися в законодавстві у сфері захисту прав дітей в умовах воєнного стану, надали роз’яснення щодо процедури надання статусу дитини, яка постраждала від воєнних дій та збройних конфліктів, особливостей виїзду дітей за кордон.
 

Читайте також: У Арцизькій громаді на Одещині стартував проєкт пошуку роботи для переселенців - U-LEAD

Особлива увага була приділена роботі з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та задоволення потреб дітей, евакуйованих із небезпечних районів.

«Під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану діти, які залишилися без батьківського піклування, у тому числі діти, розлучені із сім’єю, тимчасово влаштовуються до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. У разі загибелі батьків або їх зникнення, дитину влаштовують до прийомної родини та дитячих будинків сімейного типу на загальних підставах з призначенням виплати державної соціальної допомоги», - підкреслила радниця з питань місцевого самоврядування та децентралізації Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Вікторія Троценко.

Експертка пояснила, що статус дитини, позбавленої батьківського піклування, може отримати дитина, у якої загинули батьки або невідоме місце їх знаходження, або вона втратила зв’язок з рідними. Підтвердженням цього може бути довідка ЖЕКу, заява до правоохоронних органів про розшук зниклих, свідчення людей з місця подій.

«У разі, коли свідоцтво про смерть або загибель батьків відсутнє або смерть чи загибель батьків не зареєстрована, дитина отримує статус дитини, позбавленої батьківського піклування, до моменту документального підтвердження смерті або загибелі батьків. Після припинення або скасування надзвичайного або воєнного стану статус дитини повинен бути підтвердженим чи спростованим за процедурами та на підставі документів, передбачених законодавством», - сказала Троценко.

За її словами під час війни опіку над дитиною можуть взяти на себе її родичі або хрещені батьки. Для цього потенційний опікун/піклувальник має подати до служби у справах дітей заяву, копію паспорта, документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки або інший зв’язок особи з дитиною (свідоцтво про хрещення або інший документ, виданий релігійною організацією), довідку від нарколога та психіатра про можливість виховання дитини, довідку або заяву опікуна щодо відсутності судимості.

Читайте також: Громади Чернігівщини отримали від U-LEAD інструменти для комунальних служб

Троценко підкреслила, що під час воєнного стану не вимагається проходження курсу навчання з виховання дітей, які залишились без батьківського піклування, потенційним опікуном, який перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещеними батьками).

Також під час інформаційної сесії розглянули фінансові аспекти забезпечення соціального захисту дітей, евакуйованих із небезпечних районів. Радник з питань муніципальних фінансів та управління Андрій Мужевський нагадав, що сільські, селищні, міські голови, а також старости сіл і селищ несуть персональну відповідальність за забезпечення виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Координацію діяльності щодо виявлення та захисту дітей, а також ведення їх справ здійснюють служби у справах дітей.

Також учасників ознайомили з роботою чат-боту «Дитина не сама», за допомогою якого можна запропонувати прихисток дитині, повідомити про загублену або знайдену самотню дитину, надати інформацію про міжнародні організації, які готові прихистити українських дітей.

Читайте також: Громади Київщини отримали генератори та інструменти для ремонту від U-LEAD

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-