У Арцизькій громаді на Одещині стартував проєкт пошуку роботи для переселенців - U-LEAD

У Арцизькій громаді на Одещині стартував проєкт пошуку роботи для переселенців - U-LEAD

Укрінформ
У Арцизькій громаді Одеської області переселенцям допомагають у працевлаштуванні. Для цього, зокрема, реалізують проєкт «Робочий резерв».

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

Зазначається, що від початку бойових дій до Арцизької громади переїхали переселенці з Київщини, Миколаївщини, Херсона, Харкова, Маріуполя та інших населених пунктів. За інформацією Арцизької міської ради, в громаді оселилися вже понад п'ять тисяч осіб, а отримали офіційний статус ВПО - понад 1000 переселенців. Окрім житла, забезпечення харчуванням та іншою необхідною допомогою, вимушеним переселенцям допомагають знайти роботу.

«Для того, щоб допомогти вимушено переміщеним особам в пошуку роботи, в нашій громаді започаткували проєкт «Робочий резерв». Ця ініціатива допоможе із розв’язанням проблеми «кадрового голоду», яка існує в нашій громаді. Підприємства та заклади нашої громади, в тому числі і в міській раді, потребують фахівців, які мають відповідну освіту та досвід роботи», - розповів голова Арцизької громади Сергій Парпуланський.

Читайте також: Громади Київщини отримали генератори та інструменти для ремонту від U-LEAD

За його словами, щоб потрапити до проєкту «Робочий резерв», необхідно заповнити анкету шукача роботи. Вона доступна онлайн, а також її можна заповнити у Центрі надання адміністративних послуг, де фахівці допоможуть та проконсультують в разі виникнення питань. Далі із отриманих заявок формують базу «Робочий резерв», та як тільки з'явиться відповідна вакансія переселенцям про це повідомлять.

«В перші два дні ми отримали понад 30 заявок від переселенців. Є запит на працевлаштування в освітній, медичній та економічній сферах, є запит на роботу в органах місцевого самоврядування. Серед шукачів роботи є діловод. З двома претендентками вже проведені співбесіди», - зазначив Парпуланський.

Він повідомив, що в громаді також формують реєстр вакансій та збирають пропозиції від роботодавців щодо вільних робочих місць. Наприклад, у школах Арцизької громади не вистачає вчителів математики. За словами голови громади, вже перші анкети свідчать про те, що більшість шукає тимчасову роботу і, скоріш за все, планують повертатися додому.

«Під час укладання контрактів та заповнення вакансій будемо враховувати всі обставини, адже ми хочемо допомогти людям, які були змушені шукати прихисток в нашій громаді, працевлаштуватися і отримати підтримку», - наголосив голова Арцизької громади.

За словами керівниці Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області Юлії Молодожен, питання реєстрації, соціалізації та працевлаштування вимушено переміщених осіб є одними з найбільш запитуваних під час консультацій.

«Вже сьогодні стає зрозуміло, що основою для підтримки внутрішньо переміщених осіб має стати допомога в працевлаштуванні та пошуку роботи. Для громад, які мали проблеми з кадрами, це шанс залучити фахових спеціалістів та розвивати важливі напрямки, а для переселенців – це можливість інтегруватися в життя громади, мати зайнятість і отримувати гроші за свою роботу. Наразі експерти U-LEAD надають консультативну підтримку щодо працевлаштування ВПО, ключових змін трудового законодавства в умовах війни», - розповіла Молодожен.

Читайте також: Громади Чернігівщини отримали від U-LEAD інструменти для комунальних служб

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-