Український та литовський муніципалітети підписали угоду про партнерство

Український та литовський муніципалітети підписали угоду про партнерство

Укрінформ
Попри війну в Україні, громади країн Євросоюзу продовжують співпрацю з українськими громадами, зокрема 29 квітня підписали угоду про партнерство між Укмерзьким районом Литви та Коростенською громадою.

Підписання відбулося в онлайн форматі під час конференції на тему «Мости довіри: розширення прав і можливостей громад з України та ЄС через побудову муніципальних партнерств», організованого Програмою "U-LEAD з Європою", передає кореспондент Укрінформу.

Угоду підписали мер Укмерге Роландас Яніцкас та голова Коростенської громади Володимир Москаленко.

Він зауважив, що Коростень постраждав від агресії росії - бомбили школи, дитячі садки, житлові будинки, є загиблі та поранені місцеві жителі. Тому дуже приємно, коли у такий складний час литовські друзі підтримують Україну.

"Дякуємо нашим друзям з Укмерге, які нам відправили гуманітарну допомогу...яку розподілили між нашими людьми, переселенцями, малозабезпеченими, ми це дуже цінуємо", - сказав Москаленко.

У свою чергу Яніцкас розповів, що Україна стоїть на передовій захисту європейських цінностей, а в українців можна зараз повчитися єдності, яка допомагає боротися з ворогом.

Очільники муніципалітетів висловили сподівання на успішну співпрацю у різних сферах та взаємні візити після завершення воєнних дій.

Налагодити партнерство муніципалітетам країн ЄС та Євросоюзу допомагає Програма "U-LEAD".

Згідно з угодою, сторони погоджуються розвивати економічне, культурне та туристичне співробітництво, зміцнювати дружні відносини та, у разі необхідності, допомагати одна одній шляхом надання фінансової, благодійної/гуманітарної допомоги.

Читайте також: Влада громад має удосконолювати професіоналізм, попри воєнний період - U-LEAD

Напрямками співпраці визначені: економіка, державні послуги, енергетика, освіта, культура, гуманітарна допомога. Сторони зобов'язуються у співпраці з місцевими органами влади сприяти розробці спільних проєктів та обміну кращими практиками у сферах, що охоплюються угодою. Також планується організація спільних заходів і робочих зустрічей, обмін делегаціями відповідних органів державної влади, неурядових організацій та ділових людей.

Крім того, український та литовський муніципалітети розвиватимуть дружні відносини між своїми жителями, зокрема між делегаціями в галузі мистецтва і культури, здійснюватимуть обмін учнями, студентами, спортсменами та іншими делегаціями.

Також муніципалітети планують обмін інформацією про історію та життя громад (наприклад, фотографіями, аудіовізуальними матеріалами) і рекламою в місцевих засобах масової інформації. Муніципалітети підтримуватимуть один одного на міжнародних конкурсах і надаватимуть підтримку у важкий період.

Читайте також: Громади Сумщини отримали електроінструменти від U-LEAD з Європою

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами: Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією - для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-