У в'язницях на окупованих територіях утримують 27 запорізьких водіїв-волонтерів

У в'язницях на окупованих територіях утримують 27 запорізьких водіїв-волонтерів

Укрінформ
Волонтери їхали за маріупольським напрямком, щоб евакуювати людей, але опинилися у в'язницях на території так званої днр. 

Окупанти кажуть, що водії будуть під арештом 30 діб. Про це журналістам розповів волонтер штабу "Паляниця" Альгіс Ярмош, повідомляє Укрінформ.

"Евакуацією населення займаються кілька волонтерських організацій, ми об'єдналися. У нас є список із 27 водіїв, які зараз перебувають у так званому мвс днр. Вони там будуть мінімум 30 днів. Вони ув'язнені і сидять у в'язниці. Ми різними способами намагаємося з ними зв'язатися, допомогти", - розповів Альгіс Ярмош.

Читайте також: «Там безпечно»: мер Маріуполя закликає сьогодні ж евакуюватися до Запоріжжя

Він сам родом із Запоріжжя, останні роки працював у Києві. Але вже на другий день війни повернувся до рідного міста. Ось уже місяць, як займається евакуацією людей із окупованих територій. Каже, що сам потрапив у полон на кілька годин. Спочатку хлопці вивозили людей із населених пунктів, які знаходяться за 35 км від Запоріжжя. Потім географія розширилася до Маріуполя.

"28 березня був останній наш транспорт, який доїхав до Маріуполя, там водія заарештували", – сказав волонтер.

Також окупанти відібрали два мікроавтобуси та близько 20 машин. Одним із волонтерів, у яких окупанти відібрали автомобіль та гуманітарну допомогу, був Євгеній. 9 квітня він разом із колегою виїхали двома машинами у напрямку Урзуфа. Везли гуманітарку, а дорогою назад мали вивезти людей. Проте на російському блокпосту неподалік смт Микільське Євгенія затримали. Військовим "не сподобалися" документи на автомобіль. Близько трьох днів хлопця допитували, а потім відпустили. Щоправда, без авто та гуманітарного вантажу.

Читайте також: Для координації волонтерської діяльності створено Благодійний фонд генерала Залужного

"Вибирався самотужки. Замість понеділка, як спочатку планувалося, я виїхав у суботу. З Микільського дістався Мангуша, потім до Бердянська і звідти до Запоріжжя. Так вийшло, що додому забрав мене теж волонтер", - каже Євген.

Волонтери кажуть, що один мікроавтобус може вивезти 30 людей, звичайний легковик – 5-7 осіб. Якщо відкриті гуманітарні коридори, то за тиждень волонтери роблять по 2-3 "ходки" (300 – 400 осіб).

Як повідомлялося, в Україні створено Благодійний фонд генерала Залужного, який координуватиме дії міжнародних та українських волонтерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-