На тимчасово захоплених територіях Луганщини та Донеччини критична ситуація з доступом до води

На тимчасово захоплених територіях Луганщини та Донеччини критична ситуація з доступом до води

Укрінформ
У більшості тимчасово окупованих населених пунктів Донецької та Луганської областей цивільне населення практично не має доступу до питної та водопровідної води.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова поінформувала у Телеграмі.

«За інформацією, отриманою від партнерських правозахисних організацій, які працюють в ОРДЛО, через військову агресію рф проти України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей порушено процес подачі води та роботу комунальних підприємств з водозабезпечення. Унаслідок цього, у більшості населених пунктів цивільне населення практично не має доступу до питної та водопровідної води», - поінформувала Денісова.

Читайте також: У Миколаєві, який залишився без води, запускають низку свердловин

Також, як зазначила український омбудсман, через брак водопостачання на цих територіях не надається меддопомога другого та третього рівнів.

«Військові рф вилучають запаси води у цивільного населення та постачають її на фронт. Воду в окремі тимчасово окуповані райони подають раз на 30 днів. Частину цих запасів люди змушені віддавати окупантам», - заявила Уповноважена ВРУ з прав людини.

На її переконання, дії рф є порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (Четверта Женевська конвенція), відповідно до якої держава-загарбник зобов'язана за допомогою всіх наявних засобів забезпечувати цивільне населення усіма необхідними ресурсами, зокрема водою.

Читайте також: У Чернігові вночі не буде води через численні пориви

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушення рф прав людини в Україні», - уточнила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 24 березня Денісова заявила, що через дії російських загарбників порушується право мільйонів українців на доступ до питної води – зокрема, лише у Донецькій області 200 тисяч осіб не мають доступу до води.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-