U-LEAD роз’яснює громадам особливості трудових відносин у сфері освіти під час війни

U-LEAD роз’яснює громадам особливості трудових відносин у сфері освіти під час війни

Укрінформ
Радники Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області надали понад 30 консультацій протягом березня щодо особливостей трудових відносин під час воєнних дій.

Про це Укрінформу повідомили у «U-LEAD з Європою».

«Однією з актуальних тем для громад нашої області зараз є питання, пов’язані з кадровою роботою, трудовими відносинами, виконанням місцевого бюджету, формуванням і внесенням змін до місцевих цільових програм. Серед них найпоширенішим стало питання трудових відносин в освітній сфері», - розповів керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області Олег Яременко,

Під час консультацій з’ясувалося, що деякі громади намагалися оголосити режим «простою» або призупинення дії трудових договорів з працівниками закладів освіти. Радниця з питань муніципальних фінансів та управління Олена Савченко, пояснила, що такого робити не можна.

За її словами, з 15 березня 2022 року набули чинності зміни до Закону України № 2145 «Про освіту», згідно з яким працівникам закладів та установ освіти, наукових установ має гарантуватися організація освітнього процесу в дистанційній або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників, збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом. Крім того, в разі потреби працівникам забезпечується проживання та харчування.

Савченко пояснила, що такі норми законодавства стосуються воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку.

Під дію норм закону потрапляють працівники освітніх закладів, які були вимушені змінити місце проживання, залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання на час особливого періоду.

«До формулювання «працівникам закладів освіти» відносяться усі працівники закладів освіти: наукові, педагогічні, науково-педагогічні та адмінперсонал. Отже, у громад є два шляхи для всіх працівників закладів освіти. Перший - запровадити дистанційну роботу з відповідною оплатою праці, яка передбачена трудовим договором. Другий - увільнити працівників від роботи зі збереженням посад та середнього заробітку на час особливого періоду… Призупинення трудового договору може бути лише за ініціативою самого працівника», - підкреслила експертка.

Під час війни експерти «U-LEAD з Європою» продовжують надавати експертну та консультативну підтримку громадам України, адже саме в цей час органи місцевого самоврядування несуть особливу відповідальність і мають неабияке навантаження.

Отримати відповіді на питання можна, звернувшись до регіональних офісів або на гарячу лінію Програми: 067-904-08-80.

Читайте також: Громада на Закарпатті гуртує переселенців і допомагає їм адаптуватися

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-