Громада на Закарпатті гуртує переселенців і допомагає їм адаптуватися

Громада на Закарпатті гуртує переселенців і допомагає їм адаптуватися

Фото
Укрінформ
У селищі міського типу Великий Березний Закарпатської області перебувають близько 2000 внутрішньо переміщених осіб, громада намагається їх згуртовувати та адаптувати до нових умов, щоб вони відчували себе у безпеці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Децентралізація.

Зазначається, що дехто з переселенців винаймає житло у місцевих мешканців або ж проживає разом із місцевими у їхніх оселях, когось розмістили у школі-інтернаті та дитячому садочку.

У громаді Великого Березного вважають, що забезпечити людей дахом над головою, теплом та продуктами, щоб вони нарешті відчули себе у безпеці, – це ще не все, що можна зробити для своїх нових жителів. Так, відчуття нового дому дає саме залученість до життя громади, спільні справи, які можуть принести користь усім навколо, нові знайомства і спілкування із місцевими мешканцями.

«Я просто відчула, що ми маємо дати можливість нашим гостям стати частиною громади. Все більше тимчасових переселенців приєднувалися до плетіння сітки у місцевому клубі для наших військових. Вони знайомилися із місцевими мешканцями, разом пили чай, спілкувалися, посміхалися та ніби на певний час відволікалися від тих жахів, які пережили під обстрілами у своїх рідних містах та селах», - розповіла виконувач обов’язків директора Великоберезнянського будинку культури Віта Кашмель.

У Кашмель виникла ідея згуртувати тимчасових переселенців, зібрати усіх охочих на збори у клубі та спробувати створити осередок для обміну переживаннями, проблемами, пропозиціями, щоб разом знаходити рішення важливих питань і водночас долучатися до корисних справ у селищі разом із мешканцями громади.

«Ми зібрали переселенців через групу громади у Фейсбуці та розмістивши оголошення на дверях магазинів...Ми познайомилися, обмінялися контактами, учасники зустрічі записали якими професіями володіють, чим можуть бути корисні громаді, зазначили, хто працює віддалено, а хто б хотів знайти роботу за фахом у громаді, обмінялися тими питаннями, які наразі турбують внутрішньо переміщених осіб, та визначилися, що варто створити вайбер-групу для зв’язку», - розповіла в.о. директора будинку культури.

На щотижневі збори тимчасових переселенців запрошують і представників місцевої влади, щоб поставити важливі запитання та отримати фахові відповіді.

Експертка Програми «U-LEAD з Європою» Анна Ковальчук відзначила важливість залучення переселенців до життя громади.

«Зараз українські громади як ніколи демонструють стійкість, організованість та згуртованість. Багато з них приймають у себе людей з усієї країни, розселяють, годують, піклуються та створюють максимально комфортні умови для перебування. Сьогодні ініціативність місцевих мешканців, їхнє щире бажання допомогти громаді посилює місцеве самоврядування та сприяє вирішенню багатьох питань на місцях. Головне – комунікувати та залучати всіх охочих до активного обговорення та генерування ідей та рішень», - зазначила Ковальчук.

У селищі міського типу Великий Березний вже долучили дітей усіх вимушених переселенців до дистанційного навчання у школі. Також мешканці громади запланували проведення спільної висадки дерев у парку Великого Березного і домовились про проведення екскурсії старовинним парком. Працівники будинку культури провели для дітей переселенців невеликий розважальний захід, щоб трохи відволікти малечу від тих труднощів, які вони проходять разом зі своїми сім’ями. Також для тимчасових переселенців та місцевих жителів було проведено кілька майстер-класів, зокрема з писанкарства.

Читайте також: Хотинська громада на Буковині прийняла понад три тисячі переселенців

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD з Європою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-