Усім росіянам, які копали траншеї в Рудому лісі, «світить» променева хвороба - Енергоатом

Усім росіянам, які копали траншеї в Рудому лісі, «світить» променева хвороба - Енергоатом

Відео
Укрінформ
На ділянці Рудого лісу в зоні відчуження, де російські військові копали траншеї, зафіксовано аномально високі показники радіації.

Про це Енергоатом повідомляє в Телеграмі, передає Укрінформ.

Керівник Енергоатома Петро Котін разом із фахівцями компанії відвідав одну з ділянок Рудого лісу в зоні відчуження, де російські військові копали траншеї та намагалися будувати фортифікаційні споруди. На цьому місці було зафіксовано аномально високі показники радіаційного стану.

«Показник зовнішнього опромінення (гама-фон) в місцях заміру становив 3,2 – 4 мкЗв/год (мікрозівертів на годину), що у 10-15 разів перевищує норму. Один із показників, що формує внутрішнє опромінення, яке отримали окупанти від поверхні ґрунту (Бета-забруднення), у місцях заміру становив по 90 Sr, що у 160 разів більше норми», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, іншим чинником внутрішнього опромінення є Альфа-забруднення, яке формується внаслідок розкиданих на цій ділянці Рудого лісу фрагментів опроміненого ядерного палива, графітової кладки тощо. Ці фрагменти зараз розташовані на глибині 40-80 см, а окупанти копали і глибше.

Читайте також: Солдати рф, які побували у зоні відчуження, привезуть частинку Чорнобиля додому – Галущенко

При потраплянні всередину організму такий вид опромінення чинить вплив у десятки й сотні разів потужніший, ніж гама- та бета-випромінювання.

Таким чином, наголошують в Енергоатомі, на всіх окупантів, які майже 30 днів базувалися в Рудому лісі, очікує променева хвороба різних ступенів тяжкості.

Як повідомлялося, у період з 24 лютого до 31 березня всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти у зоні відчуження були захоплені військовими підрозділами російської федерації.

Читайте також: російські війська знищили багаторічний архів Чорнобильської АЕС

Наразі відвідувати Чорнобильську зону вкрай небезпечно через наслідки перебування там російських збройних формувань. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.

Фото: Енергоатом/Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-