Громади Хмельниччини за підтримки U-LEAD розвиватимуть зелену енергетику

Громади Хмельниччини за підтримки U-LEAD розвиватимуть зелену енергетику

Децентралізація
Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» допомагає громадам Хмельниччини розвивати зелену енергетику, зокрема йдеться про вітрові електростанції.

Про це Укрінформу повідомили у Регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Хмельницькій області.

Зазначається, що експерт з відновлювальної електроенергетики Степан Кушнір провів інформаційну сесію «Зелена енергетика в громадах: проблематика та перспективи розвитку в 2022 році», яку організувала команда Регіонального офісу.

Кушнір зауважив, що північні та південні регіони Хмельниччини найбільш підходять для розвитку вітрової електроенергетики.

«Біля Дністра є гарні вітри, а також на території Шепетівського району є умови для будівництва вітрових електростанцій. В давнину на півночі будували багато повітряних млинів, сьогодні тут є гарні перспективи розвитку вітрових станцій. Але це потрібно використовувати», - сказав Кушнір.

Читайте також: Навчання від U-LEAD: громади удосконалюватимуть просторове планування

Експерт розповів фахівцям громад, що для того, аби використати наявні умови та монетизувати переваги, необхідно докласти зусиль. Зокрема, необхідно знайти відповідні ділянки для вітрових електростанцій. Оскільки громади отримали значні площі земель за межею населених пунктів у своє управління, їх необхідно проаналізувати та визначити, які саме ділянки для якого виду зеленої енергетики можна використати.

Далі необхідно визначити призначення таких земель та підготувати пакет документів для пришвидшення комунікації з інвесторами та швидкого визначення що, де та як буде реалізовуватись.

«Для реалізації потенціалу громад необхідно працювати. Інвестор прийде в ту громаду, яка пропонуватиме дієві рішення та оперативно створюватиме умови. Тому ми допомагаємо фахівцям громад здобути необхідні знання, аби так реагувати та працювати», - вважає керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Хмельницькій області Дмитро Василенко.

Також експерт детально розповів про можливості створення сонячних та біогазових електростанцій. Громади регіону мають значні перспективи для створення таких станцій, крім того, це дозволятиме створювати нові робочі місця та розв’язувати наявні проблеми зі сміттєзвалищами.

Читайте також: Громада Запорізької області реалізує проєкти громадського здоров’я

Такі інформаційні сесії дозволяють громадам отримати необхідні знання та пришвидшити свою діяльність у реалізації потенціалу зеленої енергетики.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-