Міжнародні донори за три роки виділять £35 млн для відновлення Донеччини та Луганщини

Міжнародні донори за три роки виділять £35 млн для відновлення Донеччини та Луганщини

Ексклюзив
Укрінформ
Міжнародні донори виділять 35 мільйонів фунтів стерлінгів протягом трьох років через спеціальний фонд для відновлення Донеччини та Луганщини.

Про це Укрінформу повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Наступного понеділка Київ планує відвідати міністр закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс. Головною подією цього візиту стане підписання документа про створення фонду допомоги Донбасу «Партнерство за сильну Україну», бюджет якого становить 35 мільйонів фунтів стерлінгів», - поінформували у міністерстві.

Там зауважили, що британська сторона залучить загалом 11,5 млн фунтів стерлінгів для цієї ініціативи. Також учасниками проєкту є Канада, Швеція, Швейцарія та США.

«Оскільки більшість партнерських програм, які фінансуватиме фонд, стосуються тематики відновлення спроможностей громад Донеччини й Луганщини та загалом сфери реінтеграції, то й відповідальним за успішну реалізацію розрахованого до кінця 2024 року проєкту буде Мінреінтеграції України», - додали у міністерстві.

Раніше в ефірі телеканалу Рада віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зауважила, що вже відбулася зустріч у посольстві Великої Британії, де обговорили нюанси підписання партнерської угоди про початок роботи згаданого фонду.

«Ці 35 мільйонів фунтів будуть потрачені на допомогу Донецькій та Луганській області. І тут дякуємо нашим партнерам з Великої Британії, США, Канади, Швеції та Швейцарії. Ми наразі визначилися з основними проєктами, які реалізуємо у 2022 році. Це проєкти з енергоефективності, зі зміцнення спроможності громад. 31 січня, сподіваюся, все буде гаразд і ми підпишемо цю угоду», – сказала Верещук.

Читайте також: У Харкові реалізують пілотний проєкт із будівництва житла для переселенців – Верещук

Як нагадали у Мінреінтеграції, 14 грудня торік відбулась установча зустріч представників Мінреінтеграції України, посольств Сполученого Королівства, Канади, Швеції, Швейцарії, USAID та міжнародної консалтингової компанії Кімонікс Інтернешнл Інк, відібраної як управляюча компанія за результатами тендеру в межах реалізації ініціативи «Партнерський фонд для підтримки України». Управляюча компанія уже відібрала команду на конкурсній основі, партнери з розвитку окреслили базові підходи й засади роботи Фонду, обговорили архітектуру управління ним та план реалізації початкової фази діяльності і потенційні пілотні проєкти, які може скоординовано підтримати Фонд.

Фактично, «Партнерство за сильну Україну» сприятиме отриманню Україною вищої стійкості до нестабільності й конфлікту та підготує до плавного соціального, економічного і політичного переходу після досягнення політичного врегулювання поточної безпекової ситуації. Зокрема, Фонд розроблятиме, фінансуватиме й керуватиме низкою проєктів на сході та півдні України в тісному партнерстві з українським урядом.

Читайте також: Мінреінтеграції доопрацює з експертами законопроєкт про перехідний період - Верещук

Планується, що завдяки кращим сервісам, економічним можливостям та сучасним стратегічним комунікаціям, які допомагатиме розвивати Фонд, очікується формування вищої довіри до українського уряду. На рівні громад прогнозується зміцнення їхньої стійкості, укріплення інституту громадянського суспільства та засад національної ідентичності. Іншими компонентами позитивних здобутків ініціативи є посилення діалогу та зв’язків з територіями за лінією розмежування.

Під час засідання технічного комітету Фонду, що відбувся 14 січня поточного року, погоджено перші чотири пілотні проєктицієї ініціативи, що стосуються покращення захисту цивільного населення та посилення військово-цивільної співпраці, поліпшення діалогу задля стійкості громад, а також протидії дезінформації та ще один – заходам з енергоефективності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-