В аеропорту Харкова виступом оркестру вшанували «кіборгів» із ДАП

В аеропорту Харкова виступом оркестру вшанували «кіборгів» із ДАП

Фото
Укрінформ
У терміналі міжнародного аеропорту «Харків» оркестр Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба вшанував оборонців Донецького аеропорту в боях 2014-2015 років.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Було виконано сигнал «Шана» Михайла Рябоконя та композиція Дмитра Бортнянського. Також курсанти декламували вірш Наталії Погребняк «Нездоланні. Нескорені».

Акція на честь захисників Донецького аеропорту у Харківському аеропорту / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

«Цей день для мене означає, що наша армія, наші воїни, бездоганно захищають нашу Батьківщину. Як кажуть, зламався бетон, а наш дух не зламався», — зазначив диригент ХНУПС ім. Кожедуба Костянтин Стрілецький.

Як повідомлялося, бої за Донецький аеропорт почалися 26 травня 2014 року, коли підрозділи російських військ і проросійські бойовики захопили будівлі аеропорту Донецька. Цього ж дня українські військові завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил і високомобільних десантних військ завдали удару по позиціях ворога та встановили контроль над Донецьким аеропортом.

Читайте також: «Кіборги» показали всім нам, що боротися за свою землю потрібно до кінця - Зеленський

Після бою 26 травня деякий час на летовищі не відбувалося значних вогневих сутичок, перестрілки мали короткочасний та епізодичний характер. У липні українська армія зазнала перших бойових втрат в Донецькому аеропорту. Найбільш запеклі бої в аеропорту, завдяки яким весь світ дізнався про українських «кіборгів», розвернулися з вересня 2014 року.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, низку – посмертно.

242-денне пекло забрало життя понад 200 синів України, 58 з них внаслідок підриву одного з терміналів загинули в останні дні оборони - з 18 по 21 січня 2015 року.

Читайте також: СКУ вшанував героїв оборони Донецького аеропорту

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військових, оскільки об’єкт в результаті численних боїв повністю зруйнували, він став непридатним для оборони. 22 січня 2015 року з території терміналів з боями вийшли 20 бійців.

Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-