Верещук заявляє, що жителів окупованих територій не каратимуть за нав’язані паспорти РФ

Верещук заявляє, що жителів окупованих територій не каратимуть за нав’язані паспорти РФ

Укрінформ
Україна не визнає і не визнаватиме російських паспортів, виданих жителям тимчасово окупованих територій. Люди, які вимушені були отримати такий паспорт, не нестимуть відповідальності за це.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в інтерв’ю “НВ”.

Зокрема, на запитання про те, чи хочуть реінтеграції люди, які отримали такі паспорти в ОРДЛО, Верещук відповіла: “Ми маємо створити умови, щоб ті люди, які хочуть реінтеграції, мали такий вибір. Вони мають мати шанс. Я їжджу на Донеччину, на Луганщину. За добрий місяць перебування на посаді я тричі була на Луганщині, була і на Донеччині, і на Херсонщині, бо кримський напрямок теж варто не забувати. Це прифронтова зона, лінія дотику. Це ті населені пункти, які розділені, наприклад, Золоте — їх є п’ять: якась частина тут, а якась частина там. І тут Україна, і там Україна, але, на жаль, зараз вони розділені лінією, яка розділяє і сім'ї. Тому всі, хто хочуть повернутись, повинні мати таку можливість. Усі, хто хочуть, щоб їх діти навчалися в українських ВНЗ, а потім працювали в Україні, вони мають мати таку можливість. Вони мають розуміти, які центри, і де діють. Вони мають розуміти, куди вони можуть приїхати, і хто їх тут зустріне, хто їм допоможе з супроводом, зокрема й адміністративним. Таких людей дуже багато”.

Верещук також зазначила: “Якщо ми говоримо про паспортизацію. Чи ми визнаємо такі паспорти? Ні, не визнаємо і визнавати не будемо. Чи будуть люди нести відповідальність, які, ймовірно, отримали такий паспорт, написавши заяву? Ні, вони не будуть нести відповідальність. Відповідальність буде нести Російська Федерація: вона порушує міжнародне право, вона порушує законодавство України. А людей я сприймаю як заручників: вони там змушені жити й не мають можливості виїхати”.

За словами Верещук, “... вони не з власної волі беруть (російські паспорти - ред.). Думаю, що Росія примушує людей. Я маю на увазі спосіб, коли вони не можуть отримати, наприклад, освіти. Там — Російська Федерація: (люди - ред.) не мають доступу до роботи, до робочих місць. Звичайно, можна і треба залишатись українським громадянином. Не варто відриватися від українського законодавства, не варто повністю розривати зв’язки, бо ми все одно деокупуємо цю територію, все одно є і буде Україна”.

“Очевидно, на сьогодні люди — заручники, вони мусять виживати. Я не можу їх звинувачувати в тому, що, до прикладу, залишилися пенсіонери, які не мали, куди виїхати, або виїхали й повернулись. Знаю багато випадків, коли люди не знайшли себе за роки війни на території, яка зараз підконтрольна Україні. Ми говоримо про Львів, Харків, Запоріжжя. Вони не змогли отримати житло, не змогли себе забезпечити, і повернулися туди, бо не мали достойної роботи, яка б допомогла їм тут вижити. І звинувачувати їх зараз я не можу і не буду”, - наголосила міністр.

На кінець листопада 2021 року, за інформацією Офісу українського омбудсмена Людмили Денісової, кількість російських паспортів в ОРДЛО становила 1,4 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-