Прикордонники, Нацгвардія та поліція готові до появи мігрантів на кордоні - МВС

Прикордонники, Нацгвардія та поліція готові до появи мігрантів на кордоні - МВС

Укрінформ
Українські прикордонники, військовослужбовці Нацгвардії України та поліціянти наразі готові до ймовірної появи мігрантів на кордоні України.

Про це міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив у ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», говорячи про міграційну кризу, передає кореспондент Укрінформу.

«Недооцінювати, як і переоцінювати цю загрозу, сьогодні не можна. Ми маємо бути готові до цього виклику. Ми – я маю на увазі українське суспільство, українську державу, і можу гарантувати, що українські прикордонники, Нацгвардія, Нацполіція – до цього вже готові», - поінформував Монастирський.

Він нагадав, що раніше, зокрема, на засіданні РНБО обговорювалося питання сил територіальної оборони, - щодо того, що вони також мають бути долучені до охорони державного кордону. «Це наша спільна позиція з міністром оборони, і я переконаний, що ми маємо бути готові до будь-яких викликів найближчим часом», - уточнив Монастирський.

Окремо він зазначив, говорячи про міграційну кризу, що ці люди на кордонах – це не біженці.

«Бо біженці – це ті, хто біжать від небезпеки. І у 2015 році так чи інакше ця небезпека була: були бойові дії, і люди рятувалися. Наразі ні в Сирії, ні в Ірану немає активної фази бойових дій. І ще кілька місяців тому – ми говоримо, наприклад, про весну цього року, не було такої загрози... А наразі, починаючи з літа, і особливо восени, вона (ця ситуація – ред.) особливо загострилася. Чому? Бо це штучно спровокована криза, це криза, спровокована Путіним. І насправді це є частина гібридної війни, з якою Україна вже відома і яку вона бачить вже 8-й рік поспіль», - поінформував Монастирський.

Міністр повідомив, що він спілкувався у п’ятницю з міністром внутрішніх справ Польщі, який поділився з ним «сильними емоціями» щодо цієї ситуації з мігрантами.

«Зокрема, (глава МВС Польщі сказав – ред.) про те, що на початку цієї кризи польське суспільство було розділено. Половина (людей там – ред.) вважала, що потрібно впускати ці тисячі мігрантів, і пропускати їх далі у Німеччину, бо метою не є Польща, - метою є весь Євросоюз і вся європейська спільнота. А інша частина людей вважала, що треба (мігрантів – ред.) не пускати та зробити цей кордон з Європою чітким і непрозорим. Зараз минуло кілька тижнів, зокрема, кілька днів, і особливо останніх, і польське суспільство єдине – всі одностайно виступають за те, що польські кордони мають бути непорушними», - сказав він.

Монастирський зазначив, що питання щодо мігрантів для українців можна сформулювати так: «Чи готові ви, щоб сотні мігрантів, яких за власні кошти намагаються закинути – саме закинути – у Європу, потрапили в Україну?».

«І я думаю, що абсолютна більшість українців – ствердно скаже, що ні, це неможливо. Ми маємо захищати, саме захищати український кордон у цьому випадку. І я закликаю всіх українців тут бути єдиними», - сказав Монастирський.

На його переконання, «жодного дня не може бути іншої точки зору, тому що це – гібридна війна, і це – тисячі та тисячі людей, яких спрямовують сьогодні до кордонів Євросоюзу».

«І я переконаний, що український кордон сьогодні є також символічним кордоном Європейського союзу, кордоном Європи, який нам з вами маємо боронити», - сказав Монастирський.

Міністр також нагадав, що раніше він був на кордоні (11 листопада він відвідав Волинську область – ред.), і що він там бачив там прикордонників, Нацгвардію і поліції, «але не бачив там одного, скажу чесно – я не бачив кордону».

«Я хочу зазначити, що будівництво державного кордону – це питання загальнодержавне. Без поділу на політичні кольори, це загальнодержавна справа. Тому що він буде будуватися за кошти платників податків. І я вважаю, що наразі – саме час збудувати раз і назавжди надійний державний кордон України», - уточнив він.

Очільник МВС зазначив, що у наступному році у МВС планують побудувати кордон на українсько-білоруській і українсько-російській ділянці кордону. Окремо він поінформував, що якщо говорити про ділянки українсько-білоруського кордону, то тут мова йде про більш ніж 1000 кілометрів.

Як повідомлялося, режим Лукашенка влітку цього року почав цілеспрямовано доставляти до Мінська біженців та мігрантів з країн Африки та Близького Сходу та виштовхувати їх на кордон із країнами ЄС – Литвою, Латвією і Польщею. Такі дії Білоруського режиму спричинили важку міграційну кризу на зовнішніх кордонах Євросоюзу, яка може мати важкі гуманітарні наслідки із настанням холодів. Наразі тисячі людей, доставлених на кордон Білорусі з ЄС, опинилися у пастці, цинічно підготовленій режимом Лукашенка.

ЄС розглядає шляхи для безпечного повернення цих людей до своїх країн та здійснює активну дипломатичну роботу із країнами походження та транзиту мігрантів для припинення міграційного потоку.

Водночас ЄС думає про більш жорсткі санкції проти білоруського режиму. Санкції можуть бути застосовані також проти інших міжнародних акторів та авіакомпаній, котрі надають сприяння білоруській владі в організації злочинної контрабанди та торгівлі людьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-