У Львові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк

У Львові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк

Фото
Укрінформ
Львів’яни ввечері 4 листопада зібралися біля муралу Катерині Гандзюк, аби вшанувати пам’ять херсонської активістки та нагадати про її справу.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила організатор заходу Меланія Подоляк.

«Катя за життя робила багато для України, але її смерть теж багато чого змінила в нашому суспільстві. Після її трагічної смерті люди більше почали звертати увагу на безпеку і переслідування громадських активістів. Ми всі їй дуже вдячні за ті сенси, які вона продукувала і за ту роботу, яку робила. Насправді, якби вона не згинула, то була б дуже великим і потрібним для України політиком. І ми всі перед нею в боргу. Тому дуже важливо, щоб всі українці пам’ятали та знали, хто така Катя Гандзюк і чим вона пожертвувала для того, щоб Україна надалі розбудовувалася в правову державу», - зазначила Подоляк.

Через карантинні обмеження червоної зони до акції долучилося небагато людей - близько 30 учасників. Присутні запалили лампадки та поставили їх біля муралу, який розташований на вулиці Захисників України. У руках люди тримали листівки із надписами: "Коли покарають замовників?".

Також активісти розвісили інформаційні стенди, на яких сповіщали, що вже зроблено, а що ще слід зробити у справі Катерини Гадзюк. Зокрема, серед досягнень: виконавці злочину отримали вироки та дають свідчення в суді по Мангеру та Левіну; один із організаторів (Ігор Павловський) надав викривальні свідчення в суді та отримав вирок; один із замовників (Владислав Мангер) та один із організаторів (Олексій Левін) мають статус обвинувачених та перебувають в СІЗО, суд по них триває з серпня 2020 року; одне з найвпливовіших кримінальних угруповань Херсонщини розвалене; проблема феодалізму у регіонах обговорюється на загальнонаціональному рівні; ціною справи Каті Гандзюк вдалося зупинити хвилю насильства проти громадянського суспільства по всій Україні. Проте, як зазначають активісти, інші замовники вбивства досі на волі. Андрій Гордєєв розпочинає чергові спроби продовжити політичну кар’єру, а Євген Рищук обраний головою Олешківської ОТГ на Херсонщині; жоден із правоохоронців так і не отримав покарання за саботаж та спроби «зливу» справи.

Читайте також: Посольство США закликає притягнути до відповідальності всіх винних у смерті Гандзюк

Акція тривала з 18:00 до 20:00, активісти розповідали про Катю Гандзюк перехожим, ділилися спогадами.

У Львові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк / Фото Ірини Середи

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Ірина Венедіктова у четвер, 4 листопада, поінформувала, що правоохоронці у справі за фактом убивства активістка Катерини Гандзюк оголосили 18 підозр і направили до суду 9 обвинувальних актів, більшість із яких уже розглянуто судами з винесенням обвинувальних вироків.

Громадську активістку, в.о. керівника справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

Читайте також: У Києві вшанували пам'ять Катерини Гандзюк

6 червня 2019 року п'ятеро безпосередніх виконавців нападу були засуджені на терміни від 3 до 6,5 року позбавлення волі.

У липні 2020 року прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на Гандзюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-