У франківських COVID-лікарнях не вистачає кисню - медики

У франківських COVID-лікарнях не вистачає кисню - медики

Укрінформ
В івано-франківських лікарнях для пацієнтів з COVID-19 не вистачає медичного кисню.

Про це в Івано-Франківську на оперативній нараді повідомив керівник Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк, передає кореспондент Укрінформу.

«Основна проблема на сьогоднішній день – це нестача кисню. Практично ми забезпечуємо людей, але не стабільно. Ми зранку не знаємо, скільки кисню нам дадуть на вечір і на завтра», - зазначив Масляк.

Він додає, що учора на добу лікарня отримала 1900 літрів кисню за потреби 2500 літрів на день.

«Та ситуація, яка була учора з киснем, - то лише завдяки втручанню управління охорони здоров’я і нам, і центральній лікарні доставили 2 тонни кисню. Яка буде ситуація далі - невідомо», - каже своєю чергою керівник Міської клінічної лікарні №1 Тарас Василик.

За його словами, львівський постачальник кисню у жовтні здійснив лише одну поставку для лікарні. Виробник кисню посилається на несправність на підприємстві. З перебоями працює і постачальник з Калуша.

Читайте також: За місяць споживання кисню в лікарнях зросло на 30% - МОЗ

Також проблемним залишається питання забезпечення харчуванням тих пацієнтів, для яких розгорнули додаткові ліжко-місця. У ЦМКЛ для цього задіяли 5 відділень, одне з яких розгорнули в пологовому будинку. МКЛ №1 теж розгорнула додаткових 57 ліжок. Медики стверджують, що цих хворих потрібно забезпечити харчуванням та пранням, на що необхідні кошти, але вони не передбачені за контрактом з НСЗУ.

Читайте також: У лікарнях Одеси оновлюють системи забезпечення киснем

Крім того, є постійна потреба у медичному персоналі. Її вдається вирішувати, запросивши фахівців з медичного університету та медсестер з інших установ. Втім, питання виплати зарплати для цих фахівців поки що не вирішене.

Тим часом кількість хворих на COVID-19 в Івано-Франківську у жовтні зросла у 2,5 раза в порівнянні з серпнем.

Нині щотижня у COVID-лікарні міста госпіталізують близько 215 пацієнтів, 12-15 людей помирають.

«Від 1 вересня кількість вакцинованих пацієнтів у нашу лікарню становила 1% від кількості госпіталізованих. Це 32 хворих», - зауважив керівник МКЛ №1.

Читайте також: Ліжка з киснем завантажені повністю у 10% COVID-лікарень - Ляшко

Медики констатують, що лише вакцинація може вберегти життя та здоров’я людей.

Як повідомлялося, Івано-Франківська область з 30 жовтня переведена у "червону" зону епіднебезпеки. В Івано-Франківську хворих на COVID-19 приймають 4 медзаклади: ЦМКЛ, МКЛ №1, обласна клінічна інфекційна лікарня та обласний Центр легеневих хвороб.

Станом на 2 листопада в Івано-Франківській області за минулу добу зареєстровані 296 нових випадків COVID-19, одужали 712 людей, померли 14. Одне щеплення від коронавірусу отримали понад 285 тисяч людей, ще більш ніж 183 тисяч повністю вакциновані.

Загалом в Україні за добу 1 листопада зафіксовані 19 455 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 1 263, медпрацівників – 339).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-