Більшість парламентських партій проігнорували вибори у Харкові – ОПОРА

Більшість парламентських партій проігнорували вибори у Харкові – ОПОРА

Укрінформ
Більшість парламентських партій, в тому числі і «Слуга народу», фактично проігнорували позачергові вибори мера Харкова, які відбудуться у неділю 31 жовтня.

Про це під час пресконференції у пресцентр Укрінформу заявили представники громадської мережі ОПОРА, передає кореспондент Укрінформу.

«Боротьба за мандат очільника Харківської міської територіальної громади, який став вакантним у зв’язку зі смертю Геннадія Кернеса, триває вже понад пів року, хоча формально виборчий процес розпочався 11 вересня 2021 року. Але кампанія не викликала надмірного інтересу в політичних партій чи впливових політичних фігур як загальнонаціонального, так і місцевого рівня», - зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Вона нагадала, що у компанії брали участь 13 кандидатів, троє з яких (ред. - це самовисуванці Валерій Говоров, Микола Кукуріка та Олександр Кондрусик) відмовилися від балотування. З 10-х кандидатів, які залишилися, тільки троє номіновані політичними партіями і представляють «Європейську Солідарність», «Партію Шарія» і «Блок Кернеса — Успішний Харків». Решта балотуються в порядку самовисування.

Читайте також: Вибори в умовах пандемії: ЦВК закликає владу забезпечити карантинні заходи

«Найбільше представництво в складі дільничних виборчих комісій кандидатур, внесених з боку ВО «Батьківщина», створює видимість зацікавленості в контролі за ходом виборів, але за відсутності власного кандидата позбавляє партію стимулів до активного захисту результатів голосування. Водночас, «Опозиційна платформа — За життя» та партія «Голос» формально підтримали на виборах інших кандидатів - самовисуванця Михайла Добкіна та висуванця «Європейської солідарності» Олександра Скорика. Найбільша парламентська партія «Слуга народу» на цих виборах нікого не підтримала і не подала жодної кандидатури до складу дільничних виборчих комісій», - підкреслила Айвазовська.

Читайте також: Довибори у Раду: сьогодні — останній день агітації

У той же час, за словами старшого аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, в керівному складі місцевих ДВК широко представлені кандидатури тих партій, які зовсім не беруть участі у виборах: «Так, ВО «Батьківщина» має 17,6% керівних посад, «Голос» - 16,3%, «За майбутнє» - 8,7%, «Опозиційна платформа - За життя» - 3,4%. Самовисуванці Олександр Кондрусик і Микола Кукуріка, які вже відмовилися від балотування, теж провели до складу ДВК своїх представників на керівні посади - 5,7% і 2% відповідно, зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня відбудуться позачергові вибори мера Харкова. Вборці голосуватимуть на 605 дільницях міста, 55 із дільниць будуть діяти у медзакладах.

Читайте також: На довибори в Раду акредитували вже 35 міжнародних спостерігачів

У списку претендентів на пост мера Харкова - 10 кандидатів, у тому числі, секретар Харківської міської ради Ігор Терехов та ексмер Харкова, ексголова Харківської ОДА Михайло Добкін.

У жовтні 2020 року на місцевих виборах Геннадій Кернес був втретє обраний мером Харкова: він набрав близько 60% голосів. У ніч з 16 на 17 грудня 2020 року Кернес помер у берлінській клініці Шаріте від ускладнень коронавірусної хвороби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-