Тернопіль затвердив програму розвитку української мови як державної

Тернопіль затвердив програму розвитку української мови як державної

Фото
Укрінформ
Тернопільська міська рада затвердила міську програму розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці.

“Мені як Уповноваженому із захисту державної мови надзвичайно приємно, що Тернопіль — перший обласний центр України, який сьогодні затвердив міську програму розвитку та функціонування української мови як державної. Це прецедентно. Це надзвичайно важливо, зважаючи на фронт мовний, на фронт бойовий та інформаційний у стані гібридної війни”, - написав Кремінь.

Фото: Уповноважений із захисту державної мови, Facebook
Фото: Уповноважений із захисту державної мови, Facebook

За його словами, сьогодні Тернопільщина і власне місто Тернопіль “демонструють всій Україні хто насправді є справжнім поборником державної мови, хто виступає за цінності, хто стимулює розвиток національних інтересів і задає тон тому, що є справді захистом державної мови”.

Читайте також: Мовний закон імплементується за принципом «лагідної українізації» - Кремінь

Кремінь закликав місцевих депутатів долучитися до розробки інших програм обласного та національного рівня. Крім того, Уповноважений наголосив на важливості створення мережі безкоштовних курсів з вивчення української мови, а також на посиленні міжнародної співпраці, як це визначено міською програмою.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Читайте також: Кремінь надав рекомендації щодо шляхів збереження та поширення української мови в діаспорі

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного Суду України визнала конституційним цей мовний закон.

З 16 липня 2021 року набрали чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-