Мовний закон імплементується за принципом «лагідної українізації» - Кремінь

Мовний закон імплементується за принципом «лагідної українізації» - Кремінь

Укрінформ
Багато статей мовного закону імплементуються поступово, через певний проміжок часу з моменту ухвалення самого Закону.

Як передає Укрінформ, про це сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час зустрічі з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим, повідомляє пресслужба Уповноваженого.

"Мовний закон імплементується за принципом лагідної українізації. Багато статей, зокрема і ті, що набули чинності в цьому році, імплементуються поступово, через певний проміжок часу з моменту ухвалення Закону. Тому і сфера обслуговування, і сфера культури, мали достатньо часу, щоб підготуватися до впровадження вимог законодавства”, - сказав Кремінь.

Він зауважив, що опоненти мовного закону, критикуючи його, вдаються до відвертих спекуляцій і маніпулюють громадською думкою. “Фейки щодо утисків мов національних меншин та маніпуляції щодо функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя - це елемент гібридної війни, яка вже восьмий рік поспіль триває в Україні”, - сказав Уповноважений.

Читайте також: Ситуація бажає кращого: Кремінь – про виконання мовного закону у театрах

Під час зустрічі сторони також обговорили питання регіональної мовної політики, катастрофічне становище української мови та мов корінних народів на окупованих територіях, а також питання вивчення досвіду та запозичення кращих практик інших країн у сфері захисту державної мови.

Як повідомлялося, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість норм набула чинності 16 липня 2019 року: частини друга-шоста, восьма статті 23 закону, якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.

Фото: mova-ombudsman.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-