Біля заповідника «Асканія-Нова» заборонили використовувати хімікати

Біля заповідника «Асканія-Нова» заборонили використовувати хімікати

Укрінформ
У межах 40-кілометрової зони біосферного заповідника «Асканія-Нова» заборонили використовувати для боротьби зі шкідниками на полях препарати небіологічного походження.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє офіційний сайт Херсонської облради.

«На території Херсонської області в межах 40-кілометрової зони біосферного заповідника «Асканія-Нова» заборонено застосування родентицидів небіологічного походження», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рішення про заборону ухвалене за результатами наради Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради.

Читайте також: Загибель птахів у Криму: на озері Сиваш зі сторони Херсонщини – жодного випадку

Інформацію про заборону оприлюднили у ході zoom-наради щодо недопущення повторення ситуації із загибеллю червонокнижних та інших птахів і тварин на території Херсонської області, інформують в облраді.

У нараді взяли участь аграрії, керівництво ОДА, облради, прокуратури, Нацполіції, ДСНС, ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області – загалом до комунікаційної платформи долучилися 99 підприємств і установ.

Як зазначив під час наради перший заступник голови облради – керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський, це питання на контролі народних депутатів і генерального прокурора України.

Читайте також: На узбережжі Сиваша в окупованому Криму масово гинуть птахи

За інформацією директора біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна НААН України Віктора Гавриленка, наразі у ядрі заповідника ночують 12 тисяч журавлів та 7 тисяч огирів, але годуватися вони літають за його межі, у 40-кілометровій зоні, і це територія, на якій працюють багато агропідприємств і фермерів.

Тож, аби зберегти життя птахів аграрії мають бути обачними під час боротьби з гризунами і в жодному разі не порушувати технологію внесення отрутохімікатів. Більш того, кожен фермер має пересвідчитися, що використовує родентициди біологічного походження. Препарати на основі таких діючих речовин, як бродіфакум, а тепер ще й бромадіолон та флокумафен заборонені в радіусі 40 км від «Асканії-Нової», зазначається у повідомленні.

Представники правоохоронних органів запевнили, що в межах своїх повноважень контролюватимуть дотримання цієї заборони та в разі порушень розпочинатимуть кримінальні провадження.

Читайте також: Цикл програм про червонокнижних тварин України вийде на YouTube 12 жовтня

Як повідомляв Укрінформ, через загибель птахів у січні-березні 2021 року рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами.

У липні 2021 року стало відомо, що на Херсонщині судитимуть агронома за порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками, що призвело до загибелі червонокнижних птахів. На території біосферного заповідника загинули 218 сірих журавлів, що занесені до Червоної книги України, таким чином державі завдано матеріальної шкоди на суму 3 мільйони 270 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-