В «Асканії-Новій» знову загинули сірі журавлі

В «Асканії-Новій» знову загинули сірі журавлі

Укрінформ
На Херсонщині поліція відкрила ще одне кримінальне провадження за фактом гибелі червонокнижних птахів в заповіднику «Асканія Нова» - був виявлений 61 мертвий птах.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє поліція Херсонської області.

«На Херсонщині поліція відкрила ще одне кримінальне провадження за фактом гибелі червонокнижних птахів в заповіднику «Асканія Нова», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до начальника відділення поліції №3 (смт Чаплинка) звернувся керівник біосферного заповідника «Асканія Нова», який повідомив, що на їх території було виявлено мертвих птахів, які внесені до Червоної книги України.

Читайте також: Загибель журавлів: поліція патрулюватиме заповідник «Асканія Нова»

За словами начальника відділення поліції Сергія Ященка, поліція перевірила надану директором науково-дослідної установи інформацію. Повідомлення знайшло своє підтвердження, у заповіднику був виявлений 61 сірий журавель, який загинув. Поліцейські готують декілька екземплярів птахів для відправки на дослідження. Наразі в дослідному інституті в м. Харків ще тривають необхідні експертизи мертвих птахів для встановлення причин їх загибелі.

Читайте також: Загибель птахів в Асканії: директор каже про загальнодержавну проблему
Загалом від керівництва заповідника в поліцію надійшло 13 звернень про виявлення мертвими птахів різних видів, серед яких ті, що занесені в Червону книгу України. Слідчі Чаплинського відділення поліції розслідують 6 кримінальних проваджень за фактами загибелі червонокнижних птахів. Наразі всі провадження об’єднанні в одне, передбачене ч.2 ст.239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель». Кримінальне провадження перебуває на контролі керівництва обласної поліції.
Читайте також: Отруєння сірих журавлів: в Асканії-Новій можуть загинути всі молоді птахи

Як повідомляв Укрінформ, через загибель птахів у січні-березні 2021 р. рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до біосферного заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами. Поліція посилила заходи з попередження загибелі птахів у заповіднику.

Депутати-аграрії Херсонської облради не виключають, що причиною загибелі птахів стало порушення технології внесення отруйного препарату під час проведення сільськогосподарських робіт або контрабандна партія, у якій перевищено концентрацію бродіфакуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-