Як розвивати індустріальні парки – дізнавались українські громади

Як розвивати індустріальні парки – дізнавались українські громади

Децентралізація
Укрінформ
Голова апарату мера угорського міста Сентготтард Рената Шеп під час онлайн-форуму ознайомила учасників з успішним досвідом функціонування індустріального парку, в якому розташоване, зокрема, виробництво Opel.

Захід «Солідарність мерів країн ЄС та України. Індустріальні парки та бізнес-зони як чинники місцевого економічного розвитку» організований Програмою «U-LEAD з Європою», передає кореспондент Укрінформу.

За словами Шеп, Сентготтард розташований на кордоні між Угорщиною, Словенією й Австрією і вже багато років успішно керує індустріальним парком.

«На сьогодні індустріальний парк займає площу у 26 гектарів, маємо досить велику територію із чудовою інфраструктурою, адже є швидкісна дорога, залізниця, можливість високого навантаження для електропостачання», - сказала посадовець.

Вона зазначила, що індустріальний парк співпрацює з вищими навчальними закладами як з Угорщини, так і з інших країн. Муніципалітет також розвиває заклади профтехосвіти, учні яких можуть у майбутньому працювати в індустріальному парку.

За словами голови апарату мера, у муніципалітеті створили гуртожиток для працівників індустріального парку, які приїжджають із-за кордону чи з віддалених регіонів країни, розвивається громадський транспорт, щоб люди могли безпечно і швидко добиратись на роботу. На території Сентготтарда є термальні басейни, поряд з ними – готель, де можна проводити бізнес-конференції.

Рената Шеп наголосила, що індустріальний парк та розвиток інфраструктури зробили місто привабливішим для підприємців та інвесторів.

Читайте також: U-LEAD консультує громади, як запроваджувати нове шкільне меню

Своєю чергою голова Кам'янка-Бузької територіальної громади, що на Львівщині, Олег Омелян повідомив, що цього року громада отримала державне фінансування на створення індустріального парку, під який уже виділили 24 гектари. Громада розташована неподалік від Львова, є якісне дорожнє та залізничне сполучення, тож багато жителів їздить на роботу до обласного центру.

«У нас уже налагоджена співпраця з підприємствами, і питання стоїть не тільки в тому, щоб створити нові робочі місця, привабити нових інвесторів. Ми ставимо за мету, щоб і тим компаніям, які працюють на території громади, було комфортно розвиватися», - сказав Омелян.

Він висловив переконання, що індустріальні парки сприятимуть активнішому розвитку малих громад України шляхом залучення інвесторів та створення нових робочих місць.

Водночас  старший проєктний менеджер Офісу реформ Кабінету міністрів України Артем Сачук наголосив, що в Україні підтримують розвиток індустріальних парків, уряд зобов'язаний з наступного року у проєкті держбюджету передбачати не менш ніж 2 мільярди гривень на розбудову інфраструктури індустріальних парків. За його словами, також планується передбачити низку податкових стимулів для розвитку індустріальних парків.

Натомість заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Андрей Хорват зауважив, що країни ЄС мають великий досвід у розбудові індустріальних парків та бізнес-зон.

«Ми би хотіли допомогти українським колегам і партнерам уникнули тих помилок, які були зроблені у ЄС», - сказав Андрей Хорват.

Він також висловив сподівання, що обмін досвідом між Кам’янка-Бузькою громадою та муніципалітетом Сентготтард буде корисним для обох сторін.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-