Довибори в Раду: на Херсонщині поліція зафіксувала 11 порушень законодавства

Довибори в Раду: на Херсонщині поліція зафіксувала 11 порушень законодавства

Укрінформ
На Херсонщині, де 31 жовтня відбудуться проміжні вибори народного депутата України по ОВО №184, зафіксували 11 порушень, пов’язаних із виборчим законодавством.

Про це на брифінгу заявив начальник ГУ Нацполіції в Херсонській області Олександр Прокудін, передає кореспондент Укрінформу.

«Уже зараз поліція зафіксувала 11 порушень і це минув лише місяць виборчого процесу… Зокрема, два (зафіксованих правопорушення – ред.)– це підкупи, два – перешкоджання здійсненню виборчого права, одне хуліганство. По трьох вказаних фактах вже відкриті кримінальні провадження, по інших двох інформація перевіряється», - зазначив Прокудін.

Читайте також: ЦВК зареєструвала ще 13 кандидатів на довиборах у Раду, з них низка - «двійники»

Також, за його словами, окремі кандидати продовжують розміщення політичної агітації на білбордах без передбачених законом вихідних даних. Таких фактів викрито шість, складено чотири адміністративні матеріали, сказав начальник ГУ Нацполіції в області.

Як запевнив Прокудін, поліція налагодила співпрацю з Громадянською мережею ОПОРА та КВУ, окружною виборчою комісією.

Прокудін запевнив, що поліція буде жорстко реагувати на провокації, підкуп виборців, спроби побудови передвиборчих сіток та інші порушення. На кожній виборчій дільниці чергуватиме по 2 поліцейських, у день виборів поліцейські нестимуть службу у посиленому режимі, зазначив керівник ГУ Нацполіції в області.

Читайте також: На Херсонщині відкрили справу через реєстрацію «двійника» кандидата в депутати

Він звернувся до представників органів державної влади і органів місцевого самоврядування з закликом утриматися від спокуси допомагати певним політичним силам у перегонах та нагадав, що поліція дотримується політичної нейтральності та неупередженості.

Що стосується фактів підкупу виборців, то один з прикладів – 24 вересня під час святкування Дня селища Нововоронцовка відбувся концерт, на сцені було зображення одного з кандидатів, був організований розіграш та вручення від його імені призів, розповів Прокудін. Другий факт, ще не зареєстрований, лише перевіряється – встановлюється причетність двох кандидатів до можливого фінансування концерту під час святкування Дня міста у Новій Каховці.

Як зазначив на брифінгу експерт з виборчих питань Херсонської обласної організації Комітету виборців України Володимир Молчанов, саме фінансування концерту не є порушенням, якщо воно здійснюється з коштів передвиборчого фонду кандидата.

Читайте також: На Черкащині пошкодили білборд кандидата у народні депутати – поліція почала розслідування

«Щодо роздачі призів – можлива роздача призів, якщо вони коштують менше 3% мінімальної заробітної плати, при цьому вони мають містити саме партійну символіку, є така певна дискримінація самовисуванців», - сказав Володимир Молчанов.

Щодо перешкоджання здійснення виборчого права, то, як зазначив начальник ГУ Нацполіції в Херсонській області, поліція отримала інформацію про те, що невстановлена група осіб з метою перешкоджання здійснення виборчого права може вплинути на остаточні результати виборів. «Залучили особу на ідентичне прізвище одного з кандидатів, який має майже однакові анкетні дані, даний факт перевіряється», - сказав Прокудін. Ще один такий факт з "двійником" перевіряється, але поки ця особа наразі не зареєстрована ЦВК, зазначив він.

Щодо білбордів без вихідних даних, то тут надійшли шість повідомлень про такі факти, йдеться про матеріали 4 кандидатів та про 15 білбордів.

Читайте також: Довибори в Раду на Черкащині: поліція розслідує появу кандидата-«двійника»

Він також зазначив, що поліція розслідує конфлікт, що стався 30 вересня під час сесії Новокаховської міськради за участю кандидата у народні депутати Ігоря Токовенка.

За словами Прокудіна, наразі проводяться слідчі дії щодо конфлікту на сесії - і щодо побиття самого кандидата, і щодо його дій проти охоронця «Муніципальної варти».

Після закінчення брифінгу у холі ГУ Нацполіції в області журналістів зустрів кандидат у народні депутати Ігор Токовенко разом з прихильниками. Вони повідомили, що хотіли потрапити на брифінг, який проводив керівник ГУ Нацполіції в Херсонській області, але їх не пропустили. Ігор Токовенко заявив, що під час сесії, на якій виник конфлікт, вони протестували проти незаконного будівництва. Кандидат підкреслив, що він постраждав не лише від «Муніципальної охорони», але й від дій правоохоронців та зазначив, що заява в ДБР з цього приводу готується.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія призначила на неділю, 31 жовтня, проміжні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах №184 (Херсонська область) та №197 (Черкаська область).

Читайте також: Одному з кандидатів у мери Харкова відмовили у реєстрації

Рішення прийнято у зв’язку з тим, що раніше обрані в округах народні депутати були достроково позбавлені мандатів, оскільки народного депутата Ігоря Колихаєва (184-й округ) було обрано Херсонським міським головою на місцевих виборах 2020 року, а народного депутата Олександра Скічка (197-й округ) призначено головою Черкаської ОДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-