Львівщина відзначає 155 річницю з дня народження Михайла Грушевського

Львівщина відзначає 155 річницю з дня народження Михайла Грушевського

Фото
Укрінформ
На Львівщині урочисто відзначають 155 річницю з дня народження Михайла Грушевського.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

«Сьогодні, 29 вересня, на Львівщині відбуваються урочистості з нагоди 155-ї річниці від дня народження Михайла Грушевського (1866 – 1934) – українського історика, голови Центральної Ради Української Народної Республіки, громадського і політичного діяча», - йдеться у повідомленні.

Львівщина відзначає 155 річницю з дня народження Михайла Грушевського/Фото: loda.gov.ua

Керівництво області та міста разом із представниками громадськості поклали квіти до пам’ятника Михайлові Грушевському у Львові.

Читайте також: Президент вшанував пам'ять Михайла Грушевського

Урочистості продовжуються (з 13.00) у садибі Львівського музею Михайла Грушевського. Там проходить музично-лірична композиція-присвята Малій Батьківщині Грушевського – Холмщині у виконанні заслуженого діяча мистецтв України Богдана Пастуха та квартету «Собор» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Мирона Дацка.

Також буде погашення ювілейних марок та конверта. Крім того, у музеї відбудеться відкриття ювілейних виставок: «Наша історія: (не) прочитаний Грушевський…» та унікальних фондових надбань музею «З родинного креденса…». Пройде презентація буклету «Михайло Грушевський. Постать та образ» (друге видавництво) та музейних подарунків.

А ввечері (о 19:00) у музеї презентують вуличне дійство від театру «Воскресіння» під назвою «На гостину до Грушевських».

Читайте також: Історична пам'ять має важливе значення для безпеки – Дробович

Михайло Грушевський (1866 – 1934) – народився у м. Холм тодішньої Російської імперії (тепер – Республіка Польща). Навчався у Київському університеті Св. Володимира (КНУ ім. Т. Шевченка) на історико-філологічному факультеті. Був учасником Наукового товариства ім. Т. Шевченка.

Проживав у Львові, проте революційні події в Росії 1905 року зумовили повернення Грушевського до Києва. Влітку 1906 року Грушевський виїхав до Петербурга, де тоді працювала Державна дума, і взяв активну участь у діяльності Української Фракції, Українського Клубу та у роботі редакції заснованого тоді «Украинского Вестника».

1914 року Грушевського заарештували за звинуваченням у австрофільстві, шпигунстві та причетності до створення Легіону Українських січових стрільців. Рік перебував у засланні у м. Ульяновську в Росії. У 1917 році обраний головою Центральної Ради УНР. У 1929 році обраний членом Академії наук СРСР, проте більшість поглядів Грушевського критикували, більшість його співробітників і учнів було заарештовано й відправлено у заслання.

Грушевський помер у 1934 р. під час відпочинку у Кисловодську.

Фото: loda.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-