Президент вшанував пам'ять Михайла Грушевського

Президент вшанував пам'ять Михайла Грушевського

Фото
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вшанував пам'ять видатного вченого, політика, громадського діяча, одного з ініціаторів та ідеологів відродження української державності на початку XX століття Михайла Грушевського у 155-ту річницю з дня його народження.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента.

Встановлено кошик квітів від Президента до пам’ятника Грушевському на вулиці Володимирській у Києві.

Також покладено квіти до пам’ятника на могилі Грушевського на Байковому кладовищі у столиці.

Як повідомляв Укрінформ, Михайло Грушевьский - історик, політичний і державний діяч, автор понад 2 тис. наукових праць, зокрема й фундаментальної «Історії України-Руси».

Народився Грушевський у м. Холм (нині Хелм, Польща). Після закінчення історико-філологічного факультету Київського університету розпочав наукову діяльність.

Очолював кафедру історії Східної Європи Львівського університету. Був одним із засновників Національно-демократичної партії. 1908 року очолив Товариство українських поступовців, що об’єднувало тоді більшість українських партій та національно-громадських організацій. Був арештований, перебував на засланні у Сибіру. Волю йому принесла Лютнева революція у Петрограді 1917 року.

Читайте також: У Польщі вшанували пам’ять Михайла Грушевського

У 1917-1918 роках очолював Центральну Раду УНР. Після ліквідації УНР і встановлення Гетьманату перебував у підпіллі. З приходом більшовиків виїхав за кордон. Живе у Празі, Женеві, Відні.

У березні 1924 року Грушевський разом з родиною повернувся до Києва.

Читайте також: Зеленський доручив розробити стратегію популяризації історії української державності

У 1929 році його обрали дійсним членом Академії наук СРСР, утім у березні 1931 року відкрито звинуватили в українському буржуазному націоналізмі й керівництві підпільною антирадянською організацією. Вченого вислали до Москви. Створені ним наукові установи було ліквідовано, співробітників та учнів здебільшого заарештовано і репресовано. Помер Грушевський на 68-му році життя під час лікування у Кисловодську.

Фото: сайт Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-