Садовий назвав ситуацію з ціною на газ операцією російських спецслужб

Садовий назвав ситуацію з ціною на газ операцією російських спецслужб

Відео
Укрінформ
Львівський міський голова Андрій Садовий назвав нинішню ситуацію з ціною на газ «спецоперацією російських спецслужб».

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Львівської міської ради, опублікувавши коментар мера.

«Те, що ми бачимо зараз з ціною на газ, я переконаний, що це спецоперація російських спецслужб, коли дестабілізують ринок газу у Європі. І ми, хочемо чи не хочемо, але мусимо на це реагувати. Це війна», - сказав Садовий.

Він пояснив, що Львів, як і всі інші міста України, очікує кінцевого рішення щодо вартості газу для теплопостачальних підприємств, і уряд має фіналізувати рішення по тарифах щодо входження в опалювальний сезон.

Читайте також: У підземні сховища закачали 18,7 мільярда кубів газу

«На сьогодні є рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на 30%, але ми його не впровадили у життя. Це рішення, яке прийняв державний орган. Ми очікуємо на фінальну ціну щодо газу для теплопостачальних підприємств. Пан Немчінов озвучив вартість 7,40 грн – ок, місто це влаштовує. Але подивимось, що скаже профільний міністр, щоб не було, що один міністр називає ціну 7,40 грн, а другий – 27 грн», - сказав мер.

При цьому він додав, що наразі не йдеться про підняття тарифів, але потрібно знати кінцеве рішення.

«Ми наразі не говоримо про підняття тарифів. Ми очікуємо від держави кінцеву ціну на газ, а також на компенсаторні моменти. Зараз йде складна дискусія з урядом. У четвер на засіданні Конгресу регіональних влад має бути фіналізоване рішення щодо входження в опалювальний сезон», - пояснив Садовий.

Читайте також: Росія в опалювальний період може вдатися до газових маніпуляцій — експерти

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останнього місяця ціна на газ на енергетичних ринках ЄС зростала та майже досягнула психологічної позначки у $1000 за 1000 кубометрів. Це відбувається на тлі розгляду питання про сертифікацію газопроводу «Північний потік-2», побудованого в обхід України, а також відмови Газпрому прокачувати додаткові обсяги газу до країн Євросоюзу. В результаті обсяги резервів газу у європейських газосховищах наразі становлять лише близько 73% від необхідного для безпечного проходження зимового періоду.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов заявив, що у регіонах представники теплокомуненерго та голови міст працюють над технічною підготовкою початку опалювального сезону. Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко нагадав, що основним завданням, яке поставив Президент України Володимир Зеленський, є вчасний запуск опалювального сезону й те, аби тарифи на опалення для населення не зросли.

Читайте також: Ціна газу на Українській енергетичній біржі почала знижуватися

Чернишов у свою чергу підкреслив, що при формуванні тарифів на тепло для населення повинна бути врахована фіксована ціна природного газу – 7 420 грн/тис.м.куб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-