Мешканців ОРДЛО змушували голосувати на «виборах» до Держдуми - журналістське розслідування

Мешканців ОРДЛО змушували голосувати на «виборах» до Держдуми - журналістське розслідування

Відео
Укрінформ
Громадяни України, які проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), голосували на незаконних "виборах" до Держдуми РФ під примусом.

Про результати журналістського розслідування поінформував у спецпроєкті "Выборы без выбора" телеканалу "Дом" головний редактор онлайн-видання "Реальна газета" Андрій Діхтяренко, передає Укрінформ.

«"Реальна газета", видання з Луганська, робило розслідування на тему того, що в Алчевську (Луганська область, ОРЛО, - ред.) спливли документи, електронні таблиці, які показують, як на непідконтрольних територіях так звані угруповання "ЛНР" і "ДНР "змушують людей, "бюджетників" самих брати участь у "виборах" і приводити своїх родичів. Найпоширеніший механізм - адміністративний ресурс. Тут він спрацював по повній, оскільки не було можливості уникнути цих виборів у людей, які працюють у бюджетних організаціях», - сказав Діхтяренко.

З огляду на, що "від рішення окупаційних адміністрацій ОРДЛО залежать навіть ті, хто працює на шахтах і на заводах, то напевно їх також змушували взяти участь у "голосуванні", наголосив журналіст. Майбутніх "виборців" заносять до спеціальних баз даних.

Читайте також: Україна притягне до відповідальності організаторів «виборів» в ОРДЛО та Криму — Мінреінтеграції

"Угруповання дуже активно стежать за тим, скільки людей отримали російські паспорти, скільки людей, жителів окупованих територій отримали СНІЛС (страховий номер індивідуального особового рахунку - ред.). Ведуть ці бази даних, телефонують, приходять на роботу, переконують голосувати, кажуть, що від цього голосування залежить їхній кар'єрний успіх, чи виплачуватиметься вчасно в цьому колективі зарплатня тощо. Тобто йде така адміністративна обробка... Без адміністративного ресурсу такого б результату не було. Люди голосують далеко не добровільно", - деталізував Діхтяренко.

Агітація російської провладної партії "Единая Россия" в ОРДЛО була вкрай слабкою, оскільки від початку окупаційні адміністрації зробили ставку на те, що примусом залучать місцеве населення до "виборчого процесу", акцентував журналіст.

Як повідомлялося, 17-19 вересня відбулися вибори до Державної думи Російської Федерації. І якщо жителі окупованого Криму беруть участь у "виборчому процесі" РФ впродовж кілька років, то українців в ОРДЛО до "голосування" залучали вперше. Крім того, за списками керуючих партій Росії обиралися кандидати, в минулому пов'язані з терористичними угрупованнями "ДНР" і "ЛНР".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-