Руйнування скіфського кургану: справу «чорних археологів» передали до суду

Руйнування скіфського кургану: справу «чорних археологів» передали до суду

Укрінформ
Миколаївська обласна прокуратура спрямувала до суду обвинувальний акт щодо «чорних археологів», які зруйнували скіфський курган.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу відомства

«Миколаївською обласною прокуратурою затверджено обвинувальний акт стосовно трьох чоловіків – жителів міст Києва та Одеси, які за попередньою змовою організували та здійснили умисне незаконне знищення об’єктів культурної спадщини, самовільно зайнявши особливо цінні землі (ч.2 ст.28 ч. 4 ст. 298 та ч. 2 ст.28 ч. 2 ст.197-1 КК України)... 13 вересня 2021 року обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, обвинувачені з червня по листопад 2020 року розкопали пам’ятку археології – скіфський курган, який відноситься до «Курганної групи №2» та розташований на території сільськогосподарських угідь Скобелевської сільської ради Казанківського району Миколаївської області.

Щоб дістатися до цінних предметів, зловмисники зняли поверхневий шар ґрунту на об’єкті площею 0,4 га. Такі дії «чорних археологів» призвели до часткового руйнування об’єкту культурної спадщини, заявляють у прокуратурі.

Читайте також: Скіфський курган на Миколаївщині: МКІП закликає покарати «чорних копачів»

Як повідомляв Укрінформ, у селі Скобелеве на Миколаївщині ведуться незаконні розкопки кургану, який належить до Висунської групи царських скіфських поховань. Йому близько 2,5 тисячі років. Розкопки ведуться із застосуванням важкої техніки на приватному полі, яке охороняє фірма ТОВ “Варта міста” з Одеської області.

Поліція порушила кримінальне провадження за статтею 298, ч.3 ККУ (навмисне незаконне знищення об’єктів культурної спадщини).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-