На Херсонщині відбувся бізнес-форум «Україна-Туреччина: партнерство без кордонів»

На Херсонщині відбувся бізнес-форум «Україна-Туреччина: партнерство без кордонів»

Укрінформ
На Херсонщині за участі делегації турецької Асоціації виробників комбікормів відбувся бізнес-форум «Україна-Туреччина: партнерство без кордонів» з метою ознайомлення з інвестиційними можливостями Херсонщини та України загалом.

Пленарна частина бізнес-форуму проходила у Херсонському торговельному порту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це перший форум такого формату і ми плануємо проводити його щорічно восени», - зазначив, відкриваючи захід, керівник ТОВ «Херсонський порт» Джемал Інаїшвілі.

За його словами, мета форуму – налагодження прямих контактів між виробниками та експортерами сільгосппродукції регіону з турецькими партнерами, ознайомлення з інвестиційними можливостями Херсонщини зокрема та загалом України.

Як зазначив Інаїшвілі у коментарі Укрінформу, очолюване ним підприємство – важлива частина логістичного ланцюгу, і тому зацікавлене у збільшенні перевалки вантажів.

За його словами, ідея провести форум належить Ніхату Озтюрку – засновнику та власнику компанії «Агропродукт-Херсон». Це інвестор, який побудував у Херсоні завод із виробництва кормів. І він є прикладом того, що в Україну треба і можна вкладати інвестиції, зазначив Інаїшвілі.

У заході взяли участь члени турецької Асоціації виробників кормів, які нині закупляють сировину, але також можуть стати у перспективі інвесторами.

Своєю чергою, як розповів під час форуму Ніхат Озтюрк, його компанія розпочала працювати у Херсоні з 2005 року із закупівлі сировини, пізніше тут побудували завод.

Він підкреслив привабливість Херсонської області для турецького бізнесу з точки зору логістики, враховуючи, що тут є Дніпро та морські порти.

За його словами, завдання форуму – створити надійні мости для співпраці між українським виробником та турецьким споживачем.

Читайте також: На Вінниччині відбувся VІІІ Міжнародний інвестиційний форум

«Якщо ми розглядаємо ситуацію з точки зору глобального потепління: чорноморський регіон – це виробник, середземноморський регіон – вже споживач», - сказав Озтюрк під час виступу на форумі.

Своєю чергою, як зазначив на форумі президент Асоціації виробників кормів Турецької Республіки Ульку Каракуш, Туреччина змушена імпортувати частину сільгосппродукції, і в цьому сенсі вони зацікавлені в розвитку стосунків із Україною. За його словами, Туреччина у минулому році виробила 26,3 млн тон комбікормів, що відповідають світовим стандартам, цьогоріч через засуху прогнозують виробити близько 25 млн тон. При цьому загальна потужність заводів – 37 млн тон продукції. «За виробництвом кормів Туреччина у Європі посідає перше місце, у світі – сьоме місце», - зазначив Каракуш. Також, за його словами, Туреччина виробляє обладнання для виробництва комбікормів. Він розповів, що крім заводу з виробництва кормів у Херсоні, ще два заводи турецькі бізнесмени будують на Миколаївщині.

Ульку Каракуш також відзначив важливість будівництва в Україні індустріальних парків. «Ми це бачимо, як базові інвестиції для нас. Також ми робимо все для підписання угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною. Нам це потрібно. Просимо вас, щоб ви також нас підтримати», - зазначив він.

Під час форуму увагу турецьких бізнесменів звернули на можливість інвестувати - нині виставлений на приватизацію Скадовський морський торговельний порт, у Скадовську також створюють індустріальний парк.

Організаторами форуму виступили компанії «Агропродукт-Херсон», «Херсонський порт» та турецька Асоціація виробників кормів за підтримки Херсонської ОДА та Херсонської міської ради.

Як інформує сайт Херсонської міської ради, Ніхат Озтюрк є одним із турецьких інвесторів, який у 2005 році створив у Херсоні дочірню компанію «GLOBAL GIDA», що веде свій бізнес у Туреччині. Ніхат Озтюрк та його брат Суат Озтюрк реалізували проєкт на 10 млн доларів, побудувавши завод з виробництва кормів ТОВ «Агропродукт-Херсон» продуктивністю 60 тонн/годину.

Фото: khoda.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-