Громади Вінниччини залучають мешканців до формування бюджетів

Громади Вінниччини залучають мешканців до формування бюджетів

Децентралізація
Укрінформ
Громади Вінницької області залучають мешканців до формування бюджетів і таким чином підвищують прозорість прийняття рішень.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

Там зазначили, що Вінницький регіональний офіс Програми провів круглий стіл «Бюджетна прозорість. Кращі практики громад» для фінансистів громад області.

“Прозорість прийняття рішень владою щодо бюджетних питань – це головний чинник підвищення рівня довіри мешканців. Тому завдання громад - не просто працювати на зростання бюджету та ефективно його витрачати, а й робити це чесно та прозоро”, - зауважили у «U-LEAD з Європою».

Начальниця фінансового управління Немирівської міської ради Оксана Троян під час заходу розповіла про досвід оприлюднення інформації у форматі відкритих даних, а начальниця фінансового управління Тульчинської міської ради Ірина Тихонюк поділилась практикою проведення консультацій з громадськістю щодо формування бюджету.

«Минулого року ми збирали пропозиції громадян до формування бюджету через Google-форму та анкети, які поширювали старости. В результаті ми зібрали 75 пропозицій, левова частка яких стосувалась житлово-комунальних питань та ремонту інфраструктури», - зазначила Тихонюк.

За її словами, активність мешканців невисока, адже раніше людей ніхто не запитував, на що витрачати гроші. Зараз у громаді відбувається голосування за проєкти бюджету участі, і цей процес сприяє залученню громадян. Кожен старостинський округ агітує за свій проєкт, відбувається значна інформаційна кампанія, і люди дедалі більше долучаються до формування рішення про місцевий бюджет.

Радниця з питань муніципальних фінансів та управління Вінницького регіонального офісу Програми Інна Святна зауважила, що залучення громадян до бюджетного процесу дає змогу визначити потреби мешканців та забезпечує громадський контроль за формуванням і використанням місцевих бюджетів.

“Саме тому громадський бюджет, консультації з формування бюджету, громадські слухання з цих питань сприятимуть прозорості всієї системи. Крім того, участь громадян у бюджетному процесі підвищуватиме фінансову грамотність мешканців», - наголосила Святна.

Читайте також: У Боярській громаді запрацювала телефонна лінія безкоштовної психологічної допомоги

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

 Фото, інфографіка: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-