Херсонщина готується до третьої «COVID-хвилі», кисень потрібен 90% людей у лікарнях

Херсонщина готується до третьої «COVID-хвилі», кисень потрібен 90% людей у лікарнях

Укрінформ
На Херсонщині спостерігається різке зростання рівня госпіталізації хворих на COVID-19, хоча наразі по області відсоток зайнятих ліжок хворими на коронавірус та пацієнтів з підозрою становить 9,3%, а спалах хвороби прогнозують за 2-3 тижні.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу заявив головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич.

«Так, в області відбувається різке зростання рівня госпіталізації, це потребує реагування. Хоча загалом кількість госпіталізованих хворих ще невелика. На суботу було 89 зайнятих ліжок у лікарнях першої хвилі», - повідомив Ромаскевич.

Наразі, за його словами, в регіоні три лікувальні заклади приймають хворих на коронавірус – це лікарні першої хвилі (обласна інфекційна лікарня, Херсонська міська лікарня імені Тропіних та Новокаховська центральна міська лікарня).

Читайте також: Херсонщина заявляє про старт третьої хвилі пандемії COVID-19

Як повідомили кореспонденту агентства у пресслужбі Херсонської ОДА, станом на 26 липня у закладах охорони здоров’я перебуває – 105 осіб, в тому числі 88 осіб з COVID-19 та 17 осіб з підозрою. Всього по області відсоток зайнятих ліжок хворими на гостру респіраторну хворобу COVID-19 та пацієнтів з підозрою становить 9,3%.

«Якщо під час першої-другої хвилі у нас 70% госпіталізованих потребували кисню, то зараз 90%. Зросла також необхідна кількість так званого потокового кисню – якщо раніше людина потребувала 10-15 літрів потокового кисню на хвилину, то зараз – 40-60 літрів, оскільки перебіг хвороби важчий», - каже головний державний санітарний лікар Херсонської області. Поки що можна лише припускати, чи йдеться про штам «Дельта», адже в області таких досліджень не проводять, а останні дані, які були передані з Києва – станом на 20 червня.

Читайте також: Україна на порозі «вибухових темпів» зростання СOVID-19 – НАНУ

Як зазначив Ромаскевич, на ранок 26 липня 5 нових випадків пацієнтів – це люди, що намагалися знятися з самоізоляції після повернення з-за кордону, більшість прибули з Росії.

Він також стурбований ситуацією, що склалася на тимчасово окупованому півострові Крим. Адже КПВВ на адмінмежі з Кримом щоденно перетинає близько 3 тисяч чоловік і це означає, що на материкову частину України потрапляє щонайменше 50-100 потенційно хворих на COVID-19, і йдеться про штам «Дельта».

«Ми сподіваємося на урядові рішення щодо обмеження пересування через адмінмежу з ТОТ АР Крим, наші пропозиції були надані раніше – у зв’язку з ситуацією, що склалася на тимчасово окупованому півострові з COVID-19. Йдеться, зокрема, про те, щоб на півострів через адмінмежу пропускали лише вакцинованих громадян», - зазначив Ромаскевич.

Читайте також: Лікарні Києва готують до третьої хвилі пандемії - можуть розгорнути 5,5 тисячі COVID-ліжок

Що стосується українських громадян, які проживають на ТОТ АР Крим, то вони, як пропонують на Херсонщині, проходитимуть експрес-тести на КПВВ (тестування також просять відновити) і зможуть вакцинуватися на материковій частині України, додав головний санлікар області.

Він зазначив, що спалах захворюваності на коронавірус очікують за 2-3 тижні і підкреслив важливість вакцинації для формування колективного імунітету в регіоні.

Ромаскевич також підкреслив, що наполягатиме на тому, щоб заклади освіти, де не будуть вакциновані 80-90% працівників, працюватимуть лише дистанційно.

«У мене завдання – санітарно-епідеміологічне благополуччя на території області. Хіба ми не повинні створити безпечні умови для дітей, що перебувають у закладах освіти? Якщо це будуть небезпечні умови, я вважаю, що це порушення прав дітей», - наголосив Ромаскевич, висловивши переконання, що його пропозиції підтримає обласна комісія з питань ТЕБ на НС.

Читайте також: ВООЗ заявляє про ранній етап третьої хвилі COVID-19

За його словами, поліпшилася ситуація з вакцинацією працівників закладів оздоровлення та готелів двох курортних районів Херсонщини - Скадовського і Генічеського, спостерігається «чітка тенденція» до зростання кількості щеплених. Нині щепилися близько 40% з 2,5 тисяч людей з цієї категорії, які перебували у списках на вакцинацію (станом на 22 липня таких було чверть – 600 осіб).

Як раніше повідомляв Укрінформ, медики попереджають про небезпеку через ситуацію з COVID-19 та штамом "Дельта" в окупованому Криму. Херсонщина звернулася до уряду з проханням відновити експрес-тестування на адмінмежі з ТОТ АР Крим. 22 липня в ОДА повідомили, що Херсонщина отримала 50 тисяч експрес тестів та очікує на відповідну урядову постанову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-