Як журавлики в Японії: у Славутичі створили квітку-символ відродження після аварії на ЧАЕС

Як журавлики в Японії: у Славутичі створили квітку-символ відродження після аварії на ЧАЕС

Фото
Укрінформ
Місто Славутич Київської області запустило міжнародний челендж із виготовлення тисячі білих паперових троянд як символу відродження постраждалих від Чорнобильської катастрофи територій.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила начальниця відділу інформації та зв'язків із громадськістю Славутицької міської ради Тетяна Бойко.

"До 35-х роковин Чорнобильської трагедії у Славутичі народилась колективна ідея створити символ відновлення постраждалих територій - паперову "Квітку відродження" у техніці оригамі (наш аналог японських журавликів) - і запустили челендж із її виготовлення. Цим символом стала біла троянда, яку зараз виготовляють не тільки по всій Україні, а й у багатьох країнах світу", - сказала Бойко.

Читайте також: У Прип'яті до роковин Чорнобильської катастрофи відкриють виставку техніки

Вона розповіла, що символічна біла троянда з’явилась у Славутичі 5 років тому. Її оригінальний сорт, виведений спеціально до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, Україні подарував директор з експорту всесвітньовідомої в галузі квітництва французької компанії Meilland International Філіп Мангі. Він привіз в Україну понад 100 саджанців трояндових кущів, і вони були висаджені на території Чорнобильської АЕС та в місті Славутичі. Назва сорту цієї квітки символізує надію та відродження, а цвіте вона з весни до пізньої осені.

У Славутичі створили квітку-символ відродження після Чорнобильської катастрофи / Фото надані Палацом дітей та молоді Славутича

З огляду на цей подарунок у Славутичі й з’явилася ідея виготовлення білих троянд із паперу в техніці оригамі. Вони стали символом не тільки чистого довкілля й міста Прип’яті, візитівкою якого були троянди, а й знаком солідарності з японським народом, який пережив бомбардування Хіросіми та аварію на атомній станції "Фукусіма".

Читайте також: Роковини Чорнобильської трагедії: УІНП записав аудіоролик і запускає всеукраїнську акцію

Міжнародний челендж із виготовлення "Квітки відродження" у Славутичі стартував з міського Палацу дітей та молоді ще 1 квітня. Як розповіла його директорка Ніна Єрьоміна, на сьогодні одні лише славутичани зробили зо дві тисячі паперових троянд. А взагалі до акції долучилась молодь практично з усіх областей нашої держави та ряду країн світу - Японії, Білорусі, Латвії, Польщі, Словенії, Казахстану та ін. На сьогодні учасниками челенджу виготовлено вже понад 100 тисяч символічних поробок.

За словами Єрьоміної, поки що це - акція зі створення символу та ознайомлення з ним. Як розвивати ідею далі - у Славутичі будуть думати.

"Мене дехто вже звинувачує в неекологічності цього челенджу, мовляв, переводиться багато паперу. Але ж так можна сказати про переведення будь-яких матеріалів на всі творчі поробки у світі. Та ми дружимо з японцями й вони нас багато чому вчать. Так, наприклад, паперових журавликів у Японії збирають і переробляють на екологічний папір, з якого потім виготовляють національну ляльку окігарі кобоші. Тобто, дають "журавликам" друге життя. Із часом, сподіваюся, і ми щось придумаємо", - зазначила директорка.

Читайте також: У Харкові до роковин Чорнобиля представили 950 плакатів митців із 53 країн

Паперових журавликів свого часу виготовляла 12-річна японська дівчинка Садако Сасакі, яка стала жертвою ядерного бомбардування Хіросіми 1945 року. Вона помирала від лейкемії й повірила, що виготовивши 1000 птахів одужає. Дівчинка не встигла зробити необхідну кількість, але відтоді паперовий журавлик став всесвітнім символом миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-