У Харкові до роковин Чорнобиля представили 950 плакатів митців із 53 країн

У Харкові до роковин Чорнобиля представили 950 плакатів митців із 53 країн

Фото
Укрінформ
Одразу 950 плакатів митців із 53 країн на тему Чорнобильської катастрофи показали на трієнале «4-й Блок», який відкрили у Центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр», що у Харківському національному університеті імені Каразіна.

Коментар кореспонденту Укрінформу щодо події надала директорка «ЄрміловЦентру» Наталія Іванова.

«Трієнале «4-й Блок» це наймасштабніший у світі проєкт, присвячений пам"яті про четвертий реактор Чорнобильської АЕС, що вибухнув ще 26 квітня 1986 року, але наслідки чого відчуваються й досі. Виставки в рамках проєкту, який заснований у 1991 році, відбуваються у Харкові кожні три роки. Автор, президент та артдиректор «4-го Блоку» - професор Харківської державної академії дизайну та мистецтв, і, до того ж учасник ліквідації наслідків вибуху в 1986 році Олег Векленко. Вже 30 років поспіль він та команда проєкту через плакат як форму мистецтва знайомлять глядачів з екосоціальною проблематикою, підіймають питання чистоти природного середовища, розвитку альтернативної енергетики та впровадження енергозберегаючих технологій», - зазначила Іванова.

Читайте також: Що подивитися та почитати про Чорнобиль: УІНП радить 11 книг і фільмів

Трієнале має назву «Changes | Зміни». Усі 950 плакатів об’єднані за п’ятьма номінаціями: Екологічна свідомість, Ізоляція, Анімаційний плакат, Худпром 100, Чорнобиль-Фукусіма: 35-10» (це кількість років, яка минула з моменту обох катастроф).

Члени міжнародного журі за участі відомих дизайнерів з Аргентини, Великої Британії, Південної Кореї, Словаччини, України, США, визнали авторів 18-х кращих плакатів, серед яких є й українці.

У Харкові до роковин Чорнобиля представили 950 плакатів митців із 53 країн / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Експозиція почалася з вулиці, де можна побачити надруковані на банерах плакати. Всередині галереї — символічний образ реактора, накритого саркофагом, причому ця зона недоступна, можна лише зазирнути всередину. Більша частина робіт представлені на цифрових носіях.

Читайте також: Науковий центр Гарвардського університету презентує дослідження про Чорнобиль

23 квітня оновлена виставка «Чорнобиль: Люди - Місця - Солідарність - Майбутнє» відкриється у виставковому центрі «Чорнобильська історична майстерня», що на вулиці Багалія біля станції метро «Пушкінська». Виставки на тему Чорнобиля, а також інші заходи у рамках трієнале - перфоманси та концерти - відбудуться у Харкові на кількох локаціях до 16 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-